Dispozitivul care monitorizează starea de conștiență pe durata anesteziei
Autor: Redacția ROmedic
Dacă până acum nu exista nicio metodă prin care să se monitorizeze dacă pacientul anesteziat rămânea inconștient pe tot parcursul unei intervenții chirurgicale, o echipă de cercetători australieni din cadrul Universității de Tehnologie din Swinburne a dezvoltat un dispozitiv care supraveghează activitatea electrică cerebrală și depistează momentul în care pacientul începe să-și revină din anestezie. Astfel, medicii pot regla doza de anestezic administrată, pentru ca pacienții să nu se trezească și să simtă durerea produsă de intervenție.
Un sondaj realizat în 2014 a arătat că aproximativ 1 pacient din 19600 se trezește în timpul anesteziei, riscul fiind mai mare în timpul unor intervenții mai ușoare (1 pacient din 670). Chiar dacă cifrele nu par a fi semnificative, experiența este traumatizantă pentru cei care se trezesc în timpul unei intervenții.
Dispozitivul creat de echipa din Swinburne este o premieră la nivel mondial. Prin plasarea a trei senzori la nivelul capului pacientului (unul pe frunte, ceilalți doi în spatele urechilor), acesta nu ajută doar la menținerea lui sub anestezie pe toata durata intervenției, ci și la reducerea riscurilor și costurilor operației.
Dispozitivul a fost deja testat și a fost aprobat spre utilizare în Australia.
Sursa: Science Alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Unghie incarnata-Anestezie
- Anestezie cezariana sau epizotomie
- De ce nu ne putem ridica din pat dupa anestezii?
- Cand am picat jos mi s-a rupt pe jumatate un dinte din fata
- Anestezie inainte de operatie
- Efectele anesteziei
- Reactie la anestezia generala sau distonie neuro-vegetativa?
- Anestezie
- Efecte adverse anestezie totala