Un antidot universal pentru mușcăturile de șarpe este în testare

©

Autor:

Un antidot universal pentru mușcăturile de șarpe este în testare
Dacă până acum, în cazul unei mușcături de șarpe, antidotul era specific pentru fiecare specie de șarpe veninos și trebuia să fie menținut la rece înainte de a fi utilizat, cercetătorii de la Academia de Științe din California ar putea face mai accesibil tratamentul, datorită unui antidot universal la care lucrează în prezent.

Antidotul ar putea fi eficient împotriva veninului provenind de la 28 de specii de șerpi, putând fi administrat de oricine (nu doar de către un medic).

Dificultatea de a dezvolta un antidot universal vine din faptul că veninul provenind de la diverși șerpi poate ucide în mai multe moduri: paralizie, distrugerea țesutului, formarea de cheaguri de sânge sau o combinație a celor trei. În prima etapă a studiilor, cercetătorii s-au axat pe enzima sPLA2, care se găsește în veninul de șarpe și este produsă și de organismul uman în cazul inflamațiilor. Ulterior au amestecat o serie de antidoturi și venin și au măsurat nivelul de sPLA2 din ele. Dintre acestea, s-a remarcat varespladib, un inhibitor al enzimei sPLA2, care a fost testat apoi împotriva a 28 de tipuri de venin. În toate cazurile, varespladib a distrus enzima sPLA2. Aceleași rezultate au fost obținute și în testele pe șoareci de laborator: nivelul de sPLA2 a fost redus, iar moartea șoarecilor produsă de venin a fost prevenită.

Deși rezultatele sunt promițătoare, în continuare este nevoie de teste suplimentare, inclusiv pe oameni, înainte ca noul medicament să fie validat și introdus pe piață.

Dacă eficiența și siguranța acestui antidotul universal vor fi demonstrate, zeci de mii de vieți ar putea fi salvate anual.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 08-06-2019 | creare: 16-03-2016 | Vizite: 3702
Bibliografie
Scientists are closer than ever to a universal snakebite antidote, link: https://www.sciencealert.com/scientists-are-closer-than-ever-to-a-universal-snakebite-antidote
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!