Pacienţi seropozitivi în remisie, „dovada vie” a unei posibile victorii contra HIV

Data publicării: 26-07-2024

Pacienţi seropozitivi în remisie, „dovada vie” a unei posibile victorii contra HIV Trei persoane seropozitive aflate în remisie au explicat modul în care un transplant riscant le-a salvat viaţa, o "dovadă vie" că se poate triumfa în lupta împotriva HIV, relatează joi AFP.

Aceşti pacienţi au vorbit despre tratamentul pe care l-au urmat în cadrul Conferinţei Iternaţionale privind SIDA de la München, care se încheie vineri şi reuneşte experţi, cercetători şi activişti pentru a discuta despre evoluţia pandemiei cauzate de HIV.

Doar şapte persoane din lume sunt considerate efectiv vindecate după ce au beneficiat de un transplant de celule stem, o procedură dureroasă şi riscantă, potrivită doar pentru pacienţii cu HIV şi o formă agresivă de leucemie.

Adam Castillejo, în vârstă de 44 de ani, cunoscut şi drept "pacientul din Londra", se numără printre aceştia.

Au trecut "ani" până la a putea şti sigur că transplantul a avut efectul scontat, a spus el pentru AFP. "Nu există un moment anume când spui 'Eşti vindecat', este nevoie de timp", a adăugat el.

Marc Franke, de 55 de ani - numit şi "pacientul de la Düsseldorf" - a fost, de asemenea, supus unei serii de teste pentru a se putea constata dacă tratamentul funcţionează.

"Medicii au realizat multe teste pentru a fi 100% siguri înainte de a opri tratamentul antiretroviral", a spus el pentru AFP, referindu-se la medicamentele ce reduc cantitatea de HIV din sânge.

Aceşti pacienţi diagnosticaţi cu cancer de sânge au beneficiat de un transplant de celule stem care le-a reînnoit în profunzime sistemul imunitar, o intervenţie ce prezintă un risc de deces de 10%.

Insistând asupra acestei rate de mortalitate "enorme" şi a altor posibile complicaţii, Marc Franke a mărturisit că nu poate "recomanda nimănui" tratamentul.

Retrospectiv, el consideră chiar că "ar fi preferat să ia câte un comprimat (antiretroviral) pe zi" decât să treacă prin procesul epuizant al transplantului.

- "Cazuri foarte rare" -

La începutul acestei luni, medicii au raportat un al şaptelea caz probabil de remisie pentru un pacient cu HIV - un cetăţean german de 60 de ani, care nu mai are nicio urmă de virus în organism.

Supranumit "noul pacient din Berlin", el a beneficiat de un transplant de măduvă osoasă pentru leucemie în 2015 şi a încetat să mai ia medicamente antiretrovirale la sfârşitul anului 2018.

Cercetătorii au subliniat că acum pare să se fi vindecat atât de HIV, cât şi de cancer.

Sharon Lewin, preşedinta Societăţii Internaţionale SIDA, a descris aceste cazuri drept "cu adevărat incitante", însă a recunoscut că o astfel de terapie este aplicabilă doar unui număr foarte restrâns de persoane.

Terapia a vindecat efectiv doar "şapte din 40 de milioane de oameni care trăiesc cu HIV", a amintit Sharon Lewin.

"Aceste cazuri sunt foarte rare, însă reprezintă o sursă de speranţă pentru cercetare", a spus ea.

Toţi cei şapte pacienţi, cu excepţia unuia, au primit celule stem de la donatori cu o mutaţie rară a unei gene - numită CCR5 -, cunoscută pentru faptul că împiedică pătrunderea HIV în celule. Aceşti donatori au moştenit două copii ale genei mutante - câte una de la fiecare părinte.

"Noul pacient din Berlin" este primul care primeşte celule stem de la un donator care a moştenit doar o copie, o configuraţie mult mai comună, ceea ce suscită speranţe pentru existenţa unui număr mai mare de potenţiali donatori.

Paul Edmonds, în vârstă de 60 de ani, al treilea pacient care a vorbit despre parcursul său în cadrul conferinţei, a recunoscut că transplantul de celule stem "nu este pentru toată lumea, deoarece prezintă multe riscuri".

Cu toate acestea, experienţa lui şi a altor pacienţi aduce "speranţa unui posibil remediu". El a adăugat: "suntem dovada vie că se poate întâmpla".

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anul trecut au fost înregistrate 1,3 milioane de noi infecţii cu HIV, în timp ce 39 de milioane de oameni trăiesc cu acest virus.

Timothy Ray Brown - întâiul "pacient din Berlin" - a fost prima persoană declarată vindecată de HIV, în 2008. El a murit de cancer în 2020.
Sursa: Agerpres, 26-07-2024, Vizualizari 73
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.