Controlul medical dupa nastere

Controlul medical dupa nastere

©

Autor:

Controlul medical dupa nastere

In primele luni de la nasterea copilului majoritatea femeilor nu vor intampina probleme majore de sanatate, iar treptat vor reveni la starea de sanatate anterioara sarcinii. Cu toate acestea, un control medical general este indicat pentru a va asigura de bunul mers al tranzitiei catre maternitate.

Aceasta este o oportunitate ideala de a consulta medicul in legatura cu orice probleme ar putea surveni dupa nasterea copilului. Poti aborda o serie de subiecte pornind de la starea ta de spirit pana la reluarea vietii sexuale in perioada imediat urmatoare nasterii.

Medicul iti va oferi sfaturi, eventual o serie de tratamente si va fi, de asemenea, in masura sa iti recomande un specialist pentru tratament suplimentar, in cazul in care este necesar.

Incepand cu a patra spatamana dupa nastere medicul va dori sa te vada pentru a verifica recuperarea fizica din timpul sarcinii si a nasterii, precum si starea emotionala in care te afli. In cazul in care ai nascut prin cezariana este posibil sa ai nevoie de o consultatie medicala incepand cu a doua saptamana de la nastere pentru a se verifica stadiul inciziei. Este posibil sa resimti o senzatie de amorteala in zona inciziei pana cand terminatiile nervoase se regenereaza.


In cazul in care inca te confrunti cu anumite dureri legate de nastere, medicul iti va face unele recomandari in legatura cu tratamentele sau conduitele benefice starii tale de sanatate si de asemenea iti va explica detaliat prin ce transformari fizice a trecut corpul tau. Vei afla informatii utile despre perioada de repaus, alaptare, contraceptie, sex, exercitii fizice, revenirea la locul de munca si multe altele.

Este util sa iti notezi intrebarile inainte de a ajunge la cabinet pentru a te asigura ca vei primi toate raspunsurile necesare.

Nu neglija niciun simptom chiar daca ti se pare minor! Uneori, probleme fizice sau emotionale aparute dupa nastere au nevoie de atentie imediata. Programeaza-te din timp pentru o vizita medicala, pentru a evita complicatii nedorite ce pot avea repercursiuni de durata.

Informatii utile

La primul control medical dupa nastere, medicul va aborda mai multe subiecte:

  • Daca inca ai unele intrebari (sau nu iti mai aduci aminte amanunte) despre sarcina si nastere acum este un moment oportun de a le adresa.
  • Orice complicatii ai avut in timpul sarcinii si la nastere si ce efect vor avea asupra sanatatii tale sau a unor viitoare sarcini.
  • Starea ta actuala de sanatate: daca si cat de des sangerezi, prezenta disconfortului abdominal, dureri vaginale sau perineale, incontinenta urinara sau dureri in piept. In cazul in care ai observat si alte simptome pe care medicul nu le-a mentionat, nu ezita sa intrebi.
  • Starea ta emotionala: cum te adaptezi la noua perioada de maternitate, daca te simti coplesita de responsabilitati, daca treci prin stari depresive sau de anxietate.
  • Alaptarea: tehnici, pozitii, alimentare, medicamente interzise.
  • Optiunile contraceptive si modul in care actioneaza asupra sanatatii tale. Daca planuiesti sa utilizezi diafragma, medicul te poate ajuta la montarea corecta a acesteia.
  • Reinceperea vietii sexuale: chiar daca din punct de vedere fizic esti pregatita, e posibil sa ai anumite retineri in a avea relatii sexuale imediat dupa nastere. Multe femei renunta la viata sexuala pentru cateva luni dupa nastere, asa ca nu te simti presata in niciun fel. Treptat, libidoul va reveni si te vei putea bucura de o viata sexuala normala. Asteapta pana cand te simti pregatita!
  • Dieta si exercitiile fizice: practicarea exercitiilor Kegel pentru intarirea muschilor pelvieni si alegerea unei alimentatii sanatoase adecvate organismului tau mult slabit dupa nastere.
  • Durerile de spate: datorita prezentei hormonului relaxina din timpul sarcinii aceste dureri se vor accentua in aceasta perioada. Acesta ajuta la relaxarea muschilor si ligamentelor insa cauzeaza de multe ori dureri de spate insuportabile.
    Medicul iti va recomanda un tratament potrivit precum si corectarea posturii corporale in general dar si in timpul deplasarii si hranirii bebelusului.

In ce consta examenul fizic?

  • verificarea greutatii si a tensiunii arteriale
  • palparea abdomenului
  • examinarea inciziei, daca ai nascut prin cezariana. Desi in general firele folosite sunt resorbabile, medical iti poate recomanda bai calde si aplicarea cremelor cu anestezic local pentru a grabi procesul
  • examinarea sanilor, a sfarcurilor si a scurgerilor anormale
  • examen ginecologic si efectuarea unui test Papanicolau in cazul in care nu ai facut unul in ultimii 3 ani
  • examinare pelvina: analiza dimensiunii si pozitiei vaginului, a uterului, cervixului, a trompelor uterine si a ovarelor, insa pot ascunde infectii urinare neplacute ce se pot agrava in timp
  • probe de urina: incontinenta sau scurgerile de urina sunt frecvent intalnite dupa nastere
  • test de sange: daca ai pierdut mult sange in timpul nasterii este posibil sa fii suspecta de anemie
  • test de intoleranta la glucoza, in cazul in care ai suferit de diabet gestational
  • vaccinari: contra variolei, rubeolei, tetanosului - daca nu ai fost imunizata la timp pana in momentul nasterii

Inainte de a merge la consult, arunca o privire asupra notitelor tale si asigura-te ca medicul tau a abordat toate subiectele asupra carora aveai nelamuriri.

Planner pentru noile mamici

Dupa nastere, este important sa tii pasul cu obiceiurile sanatoase practicate in timp ce ai fost insarcinata. Pana la vizia medicala de dupa nastere ar fi benefic sa urmezi o serie de bune practici pentru a-ti mentine o stare de sanatate fara cusur. Iata ce trebuie sa faci:

Scaderea in greutate

Combinand o dieta sanatoasa cu exercitiile fizice vei putea sa pierzi in greutate in conditii naturale dupa nastere. Pentru ca dieta dupa sarcina cauzeaza scaderea densitatii minerale osoase, este important sa iti asiguri un aport suficient de calciu si sa practici exercitii fizice in mod regulat.

Este recomandat sa slabesti maxim 2kg/luna dupa prima luna de la nastere (in cazul in care inainte de sarcina nu ai fost supraponderala).

  • Fi rabdatoare.
  • Consuma cel putin 1.800 de calorii pe zi (o suplimentare de 500 de calorii/zi este recomandata daca alaptezi).
  • Bea multe lichide (aport moderat de cafeina, cum ar fi o ceasca de cafea pe zi si consumul ocazional de alcool nu prezinta riscuri).

Nutritia

Un regim alimentar bine echilibrat este esential pentru femei inainte, in timpul si dupa sarcina. Cele mai multe multivitamine si vitamine prenatale nu furnizeaza suficient calciu. De asemenea, mamele care alapteaza transfera 250-350 mg de calciu bebelusului lor prin laptele matern. Suplimentele de vitamine si minerale iti pot asigura necesarul zilnic de nutrienti.
Dozaje
1.000 mg de calciu pe zi pentru femei adulte (1.300 mg pentru adolescente):

  • Mananca alimente precum: produse lactate degresate si legume cu frunze verzi (de exemplu, broccoli, varza si salata verde).
  • In cazul in care produsele alimentare nu furnizeaza cantitatea de calciu recomandat, apeleaza la un supliment de calciu din farmacii (poti adauga si vitamina D care ajuta organismul sa absoarba calciul).

15 mg de fier pe zi:

  • Mananca alimente precum: cereale, carne slaba de vita, fructe uscate, tofu, stridii, si spanac.
  • Daca perioada dintre sarcini este scurta, discuta cu medicul despre necesitatea unui supliment de fier.

Exercitiile fizice

Activitatea fizica regulata dupa nastere ar trebui sa fie parte din viata de zi cu zi a fiecarei proaspete mamici. Se recomanda o revenire treptata la activitatea fizica. Unele femei pot incepe exercitiile fizice imediat dupa nastere in timp ce altele trebuie sa astepte cateva saptamani pentru a fi in stare de un asemenea efort fizic. Medicul iti poate recomanda un anume tip de exercitiu fizic precum si frecventa acestuia in rutina ta zilnica.
Tonifierea muschilor pelvieni si a celor abdominali, reduce riscul de incontinenta urinara (scurgeri de urina):

  • Fa exercitii Kegel: contracta muschii pelvieni timp de 10 secunde si apoi relexeaza-i timp de 10 secunde. Fa acest lucru timp de 15 minute, de patru ori pe zi.
  • Pastreaza-ti oasele puternice, tonusul si forma corpului:
  • Fa exercitii cardio (de exemplu, mersul pe jos sau cu bicicleta), care ajuta la mentinerea oaselor puternice si a densitatii acestora.
  • Alapteaza inainte de activitatea fizica pentru a minimiza disconfortul la nivelul sanilor.

Starea emotionala

Multe femei trec prin schimbari emotionale majore dupa nastere. Discuta cu medicul in cazul in care te simti coplesita, trista, izolata, nervoasa, incompetenta, epuizata, nu poti dormi sau ai stari de anxietate. Poti suferi de depresie postpartum.

  • Fa-ti timp pentru tine.
  • Odihneste-te
  • Apeleaza la familie si prieteni pentru ajutor.
  • Luati in considerare aderarea la un grup de proapete mamici din orasul tau.
  • Revino la locul munca dupa cel putin 6 saptamani de la nastere.

Data actualizare: 28-05-2014 | creare: 22-07-2013 | Vizite: 16317
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: