Organele noastre ar putea avea vârste biologice diferite

©

Autor:

Organele noastre ar putea avea vârste biologice diferite
Un nou studiu condus de Xun Xu, fost director al Băncii Genetice din China a măsurat diversele vârste biologice ale sistemelor de organe, folosind markeri biologici și modelare statistică.
Încă din 1970, oamenii de știință au încercat să evalueze rata de îmbătrânire umană, studiile bazându-se pe evaluarea biomarkerilor și pe crearea unui index de îmbătrânire centralizat. Cu toate acestea, conform profesorului X. Zhang, nu au existat suficiente aplicații practice ale acestor studii.

Cercetarea se bazează pe un număr de 4.066 voluntari din Shenzhen ce au furnizat mostre de sânge și fecale, precum și analize imagistice ale fizionomiei și evaluări fizice. Marja de vârstă a acestora a fost între 20 și 45 de ani. Brian Kennedy, membru al echipei de studiu, afirmă că studiile anterioare s-au bazat pe populația în vârstă, iar procesul de îmbătrânire al persoanelor tinere sănătoase nu a fost dezvoltat suficient.

Au fost luate în considerare particularități metabolice, biochimice, imune, de compoziție a corpului și sportive. De mare importanță au fost și electroencefalografii și culturi ale microbiomului intestinal. Toate aceste aspecte individuale au fost clasificate în funcție de sistemul de care aparțineau (cardiovasculare, renale, sexuale, imunologice, etc.).

Oamenii de știință au descoperit numeroase legături între vârstele biologice ale unor organe și sisteme. Una dintre ele se referă la microorganismele saprofite intestinale, a căror diversitate accentuată se poate asocia atât cu un intestin mai tânăr, dar și cu un impact negativ asupra rinichilor.

Au fost analizate și baze de date, inclusiv un sondaj privind examinarea sănătății și nutriției al C.D.C., cu un eșantion de 2.000 de persoane. Cercetătorii au urmărit polimorfismul uninucleotidic pentru a afla dacă se află factori genetici la baza acestor diferențe ale ratei de îmbătrânire între organe.

Aceștia doresc să analizeze mai detaliat îmbătrânirile celulare, observând variațiile dintre celule, ceea ce poate lămuri rolul important pe care l-ar putea juca în aceste mecanisme de îmbătrânire heterogenitatea intercelulară și intertisulară.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-03-2022 | creare: 10-03-2022 | Vizite: 345
Bibliografie
Distinct biological ages across individuals’ various organs and systems, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220308115810.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rata îmbătrânirii biologice are tendința de a scădea (Studiu)
  • Vârsta maximă este influențată de controlul asupra vieții și de activitățile fizice
  • Vârsta fitness și VO2 max
  •