Un studiu demonstrează că mediul în care trăiești ar putea fi cheia logevității
Un studiu realizat de International Journal of Environmental Research and Public Health, publicat în 2020, sugerează că mediul în care trăiești este un factor care influențează puternic probabilitatea de a atinge 100 de ani.
Deși este foarte cunoscut faptul că genele fiecăruia sunt responsabile de longevitate, s-a dovedit touși că factorii ereditari se explică doar în 20-30% din populția cu vârstă înaintată.
Ofer Amram, autorul studiului și profesor la WSU‘s Community Health and Spatial Epidemiology întărește ideea că susceptibilitatea mostenită de a dezvolta o anumită boală, poate fi modificată cu ajutorul stilului de viață și mediului în care trăiește fiecare. Cu alte cuvinte, dacă mediul în care trăiești este unul sănătos, acesta poate să bată predispoziția genetică.
Studiul s-a desfășurat pe un lot de 145.000 de oameni care au trăit în Washington și au murit la vârsta de 75 de ani sau mai mult. Variabilele analizate au fost legate de mediul în care aceștia au trăit și de stilul de viață: indicii de poluare, accesul la îngrijiri medicale, nivelul socio-economic al participanților, zona rurală sau urbană, expunerea la zone verzi. S-a dovedit că persoanele care erau foarte aproape de atingerea vârstei de 100 de ani, au avut un nivel socio-economic ridicat și erau persoane active.
Un alt aspect benefic, demonstrat pentru personele mai în vârstă s-a dovedit a fi traiul în comunități mixte care cuprind toate intervalele de vârstă. Conducătorul studiului afirmă că acest lucru îi ajută pe bătrâni să primească mai mult suport din partea comunității și scade incidența izolării. În ceea ce privește sexul persoanelor incluse în studiu, se pare că femeile sunt mai aproape de atingerea vârstei de 100 de ani.
Nu în ultimul rând, cercetătorii au vrut să identifice în ce zone oamenii au șanse mai mari de a atinge centenarul. Conform datelor, se pare că zonele cele mai favorabile sunt mediile urbane cu nivel socio-economic ridicat și orașele mici dar bine dezvoltate.
Deși încă este nevoie de mai multă cercetare în această direcție, totuși acest studiu poate fi folosit pentru orientare în crearea unor comunități care să fie benefice pentru creșterea longevității.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pierderile osoase, încetinite de o substanță care ar putea prelungi durata de viață
- Singurătatea și izolarea socială cresc riscul persoanelor cu boli cardiovasculare de moarte prematură
- Cele mai bune (și cele mai slabe) materiale pentru crearea măștilor
- Oamenii de știință au descoperit „substanțe chimice veșnice” toxice prezente în mostre de apă potabilă din întreaga lume
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni