Obiceiuri de viață care grăbesc declinul cognitiv

Obiceiuri de viață care grăbesc declinul cognitiv

©

Autor:

Obiceiuri de viață care grăbesc declinul cognitiv
Cercetătorii au analizat efectele unor comportamente precum fumatul, consumul de alcool, contactul social È™i activitatea fizică asupra declinului cognitiv în memoria episodică È™i fluenÈ›a verbală. Studiul a folosit date longitudinale de până la 15 ani de la 32.000 de adulÈ›i din 14 țări europene.
Rezultatele publicate în jurnalul Nature Communications indică faptul că absenÈ›a fumatului È™i un consum de alcool moderat sau absent sunt asociate cu un declin cognitiv mai lent. Comparativ cu persoanele care au fumat pentru mai mult de 10 ani, nefumătorii au prezentat scoruri de memorie mai stabile, cu o scădere mai mică cu 0,08 deviaÈ›ii standard. Similar, persoanele cu un consum moderat de alcool au înregistrat o scădere mai mică cu 0,04 deviaÈ›ii standard a scorurilor de memorie, comparativ cu marii consumatori de alcool.

Pe lângă fumat, contactul social săptămânal sau mai rar a fost asociat cu un declin mai rapid al scorurilor de memorie, indiferent de obiceiurile de consum de alcool sau de activitatea fizică a individului. Acele persoane care au raportat contact social săptămânal combinat cu fumat au avut un declin mai rapid al memoriei comparativ cu stilul de viață de referință.

InteracÈ›iunea socială regulată È™i activitatea fizică par să ofere protecÈ›ie neurologică, prevenind pierderea neuronală legată de îmbătrânire È™i fortificând mecanismele împotriva neurodegenerării, ceea ce ajută la protejarea împotriva demenÈ›ei È™i a declinului cognitiv. De asemenea, angajamentul social poate juca un rol prin medierea asociaÈ›iei dintre funcÈ›ia cognitivă È™i atrofia cerebrală sau stresul perceput.

Studiul beneficiază de o populaÈ›ie mare È™i o perioadă lungă de urmărire, oferind puterea statistică necesară pentru a evalua 16 profiluri de stil de viață È™i pentru a identifica diferenÈ›ele importante în declinul cognitiv. TotuÈ™i, comportamentele au fost auto-raportate, ceea ce ar putea creÈ™te riscul de părtinire a amintirilor. Lipsa unor variabile, cum ar fi consumul de alcool pe parcursul studiului È™i utilizarea medicamentelor, precum È™i imposibilitatea de a include dieta È™i somnul în analiză, ar putea influenÈ›a rezultatele.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor studii suplimentare care să includă populaÈ›ii mai diverse pentru a confirma aceste rezultate È™i pentru a generaliza descoperirile în contexte diferite cultural.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-07-2024 | creare: 03-07-2024 | Vizite: 225
Bibliografie
Lifestyle habits linked to faster cognitive decline in new study, link: https://www.news-medical.net/news/20240701/Lifestyle-habits-linked-to-faster-cognitive-decline-in-new-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie È™i o funcÈ›ie cognitivă mai bună
  • FluctuaÈ›iile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcÈ›iilor cognitive
  • Vă doriÈ›i un creier în formă? FaceÈ›i voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum