Obiceiuri ce îți strică vederea

©

Autor:

Obiceiuri ce îți strică vederea

În timp ce deteriorarea vederii apare mai ales ca urmare a procesului de înaintare în vârstă, anumite obiceiuri pe care le repetăm fără să ne dăm seama și sunt aparent inofensive ar putea afecta negativ vederea pe termen lung.

Nu porți ochelari de soare

Expunerea îndelungată la razele UV poate deteriora retina și în cele din urmă poate crește riscul de a dezvolta câteva afecțiuni oculare majore, cum ar fi cataracta sau creșteri anormale. Ochelarii de soare pot ajuta la minimizarea efectelor razelor soarelui, incluzând durerile de cap, vederea încețoșată sau ochi roșii. Dacă porți lentile de contact, poți alege o mărcă cu protecție UV pentru mai multă protecție.

Porți lentile de contact vechi

Deși poate părea inofensiv să porți lentilele de contact și a doua zi, în acest mod îți crești șansele de infecție. Cu atât mai mult, dacă dormi cu lentilele de contact sau le împrumuți și altor persoane, îți vei pune în pericol vederea. Atunci când le scoți asigură-te că mâinile tale sunt curate, pentru a evita răspânderea altor bacterii la nivelul ochilor.

De asemenea, nu purta lentile de contact atunci când ești în piscină, mare sau chiar duș, deoarece vei crește riscul de a lua bacterii, iar, în cazuri grave poți contacta un microrganism numit acanthamoeba, care poate provoca o infecție gravă - chiar daune permanente sau orbire - dacă intră în ochi.

Conform Centers for Disease Control and Prevention, aproape un milion de persoane suferă de infecții cauzate de purtarea inadecvată a lentilelor de contact. (1)

Folosești machiaj expirat

Utilizarea machiajului expirat la nivelul ochilor poate provoca iritație sau infecție. Conform Academiei Americane de Oftalmologie, machiajul de ochi trebuie înlocuit după trei luni de folosire. (2) În ceea ce privește rimelul, unii specialiști susțin că poate fi folosit șase până la nouă luni.

Asigură-te că aplici machiajul departe de linia genelor, astfel încât să nu blochezi glandele de ulei ale ochilor - o astfel de acumulare poate provoca infecții.

Folosești prea mult telefonul

Atunci când te străduiești să citești textul mic de pe acele ecrane minuscule, la care se mai adaugă și lumină albastră, pe lângă faptul că-ți vei simți ochii obosiți, rata de clipire va fi mult mai lentă, iar ochii încep să se simtă uscați și obosiți, ceea ce provoacă o vedere încețoșată. Senzația de vedere neclară ar putea dura cel puțin câteva ore și poate duce, inclusiv la dureri de cap. Există, de asemenea, din ce în ce mai multe dovezi că o perioadă mai lungă de timp în care folosești telefonul duce la o deteriorare ireversibilă a retinei.

Academia Americană de Oftalmologie recomandă respectarea regulii „20-20-20” pentru a ameliora încordarea ochilor dacă te afli în fața unui computer în cea mai mare parte a zilei. Pentru fiecare 20 de minute de ecran, schimbă privirea spre un obiect aflat la 20 de metri distanță timp de cel puțin 20 de secunde. (3)

Nu dormi suficient

Privarea de somn poate duce la o serie de probleme, inclusiv creșterea în greutate, depresie și scăderea funcției imunitare. Mai mult decât atât, lipsa somnului afectează vederea (unele simptome includ ochi uscați, vedere încețoșată și durere). Asigură-te că te odihnești cel puțin șapte ore pe noapte.

Fumezi

Deși efectele nefaste ale fumatului asupra sănătății pulmonare și a inimii au fost deja dovedite și sunt cunoscute la nivel general de toată lumea, puțini își dau seama de legătura dintre fumat și problemele oculare. O revizuire din 2005 a raportat că fumatul este puternic asociat cu degenerarea maculară, care este de obicei ireversibilă. Potrivit All About Vision, fumatul ar putea duce, de asemenea, la cataractă, deteriorarea vaselor de sânge și o boală numită uveită, toate acestea grăbind pierderea vederii. (4)

Folosești prea multe picături de ochi

În timp ce ajută la ameliorarea ochilor uscați, atunci când sunt folosite mai des decât este recomandat, acestea pot irita ochii.

Nu mergi anual la un examen oftalmologic

Vizita anuală la oftalmolog este necesară atunci când vine vorba de sănătatea ochilor tăi. Cele mai multe persoane realizează necesitatea unui control oftalmologic atunci când este prea târziu și pierderile de vedere sunt deja prezente.


Data actualizare: 20-09-2019 | creare: 20-09-2019 | Vizite: 1917
Bibliografie
1. Improper care of contact lenses can cause serious eye infections. Url: https://www.cdc.gov/media/releases/2016/p0818-contact-lenses.html
2. How To Use Cosmetics Safely Around Your Eyes. Url: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/eye-makeup
3. How To Follow The 20-20-20 Rule To Protect Your Eyes From Too Much Screen Time. Url: https://www.healthypathfoundation.org/single-post/2018/04/11/How-To-Follow-The-20-20-20-Rule-To-Protect-Your-Eyes-From-Too-Much-Screen-Time
4. Smoking and age-related macular degeneration: a review of association. Url: https://www.nature.com/articles/6701978#bib51
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îți poți îmbunătăți vederea (fără ochelari) - conform specialiștilor
  • Tehnologia poate reda parţial vederea celor care au pierdut-o, spun inginerii
  • Strugurii ajută vârstnicii să păstreze o vedere sănătoasă
  •