Adaptogenii

©

Autor:

Adaptogenii

În lupta împotriva stresului psiho-emoțional adaptogenii sunt ajutoare de nădejde. Aceştia sunt reprezentați de anumite plante a căror proprietăți ajută organismul uman să se adapteze la condițiile de stres psiho-emoțional şi fizic, nu doar pe termen scurt, ci şi pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Studiile realizate în acest sens au demonstrat faptul că plantele recunoscute drept adaptogeni sunt utile în combaterea anxietății şi a depresiei, ajută la ameliorarea stărilor de oboseală fizice şi psihice, cresc rezistența organismului uman la condițiile de stres şi cresc performanța cognitivă.

Datorită proprietăților deținute, adaptogenii asigură echilibrul organismului uman şi sunt utili nu doar în context psihic, ajutând organismul să facă față stresului psiho-emoțional, ci şi fizic, fiind frecvent utilizați de sportivi, în cadrul antrenamentelor fizice şi a competițiilor sportive.

Cum funcționează însă adaptogenii? Care sunt plantele recunoscute drept adaptogeni şi care sunt efectele acestora? Cum pot fi utilizați aceşti adaptogeni? În cadrul acestui articol vom răspunde pe rând acestor întrebări. [1], [2], [3], [5]

Mecanismul de funcționare al adaptogenilor

Atunci când asupra organismului uman acționează un factor de stres fizic sau psihic, apare sindromul general de adaptare. Acesta de desfăşoară în tre stadii:

  • stadiul de alarmă,
  • stadiul de rezistență şi
  • stadiul de epuizare.


Sindromul general de adaptare are rolul de a acomodare a organismului la condițiile de stres. Aceasta se poate realiza în stadiul de alarmă, când sunt activate procesele din organism care intervin în lupta impotriva factorului de stres şi în stadiul de rezistență, însă atunci când se ajunge în stadiul de epuizare, procesele din organism responsabile de adaptarea şi creşterea rezistenței acestuia din urmă la condițiile de stres, nu mai fac față situației.

În acest context, adaptogenii sunt deosebit de utili şi importanți. Aceştia acționează prin prelungirea fazei de rezistență a sindromului general de adaptare, prezintă efect stimulant şi întârzie apariția stadiului de epuizare. Astfel, organismul uman îşi redobândeşte echilibrul interior, funcționează maibine şi poate face față condițiilor de stres.

În mod normal, în condiții de stres, la nivelul glandelor suprarenale este secretat un hormon denumit „cortizol”. Acest hormon are efect energizant asupra organismului uman, care îl ajută să facă față condițiilor de stres. Secreția excesivă de cortizol însă poate avea efecte ireversibile asupra organismului uman, precum depunerea de țesut adipos în jurul organelor sau creşterea în greutate.

Totodată, condițiile de stres fizic sau psihic declanşează numeroase răspunsuri fiziologice din partea organismului, care pot afecta în mod direct sistemul endocrin, sistemul imunitar, ritmul circadian şi sistemul nervos.

Cu cât factorii de stres acționează mai mult asupra organismului uman, cu atât secreția de cortizol este mai mare. Cu cât secreția de cortizol în organism este mai intensă, cu atât riscul de dezvoltare a bolilor cronice este mai mare.

Astfel, adaptogenii intervin în mod direct în lupta organismului împotriva factorilor de stres fizic şi psihic şi în mod indirect în cadrul procesuli de apărare a organismului față de anumite afecțiuni, precum insomnia, obezitatea, diferite tipuri de infecții, depresia, afecțiuni ale tractului digestiv, etc. [1], [2], [3], [5]

Care sunt plantele recunoscute drept adaptogeni?

Plantele recunoscute ca fiind adaptogeni în cadrul medicinei naturiste sunt reprezentate de următoarele:

  • Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus)
  • Busuiocul (Ocimum sanctum)
  • Ginsengul american (Panax quinquefolius)
  • Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra)
  • Astragalusul (Astragalus membranaceus)
  • Gulanul (Gynostemma pentaphyllum, cunoscut în termeni populari drept „planta nemuririi”)
  • Ashwagandha (Withania somnifera)
  • Ruja (Rhodiola rosea)
  • Cordyceps (Cordyceps militaris)
  • Turmericul (Curcuma longa)
  • Schisandra (Schisandra chinesis)
  • Goji (Lycium barbarum). [1], [2], [3]


Care sunt efectele adaptogenilor?

Fiecare plantă recunoscută ca adaptogen are proprietăți şi efecte diferite şi trebuie administrată într-o anumită doză, în diferite momente ale zilei.

Plantele adaptogene stimulante, precum ginsengul siberian, rhodiola sau schisandra, trebuiesc administrate în prima parte a zilei (de regulă până în jurul orei trei după-amiază) deoarece, administrate mai târziu, pot duce la dereglarea ritmului circadian.

Plantele adaptogene cu efect calmant, pecrum goji sau busuiocul, pot fi administrate atât pe timpul zilei, cât şi seara înainte de culcare.

În continuare vom prezenta fiecare adaptogen în parte, cu proprietățile sale, efectele sale şi contextul în care poate fi adminisrat.

  • Ginsengul american întăreşte sistemul imunitar, îmbunătățeşte memoria şi timpul de reacție al organismului şi are efect sedativ, inducând o stare de calm. Totodată, ginsengul american scade nivelul glicemiei în organism şi are un puternic efect antiinflamator, antioxidant şi anticancerigen.
  • Ashwagandha intervine în diminuarea stărilor de anxietate şi reducerea nivelului de stres din organism.
  • Cordyceps creşte rezistența organismului la efortul fizic şi este un antineoplazic natural, fiind frecvent utilizat ca tratament naturist în cazul persoanelor cu diferite afecțiuni neoplazice.
  • Astragalus acționează în organism prin combaterea stărilor de oboseală cronică.
  • Goji creşte performanța fizică şi intelectuală, îmbunătățeşte somnul, creşte energia organismului şi are efect sedativ, inducând o stae de calm şi de liniştire.
  • Gulanul acționează prin reducerea niveluli de stres şi poate creşte rezistența organismului la stres.
  • Ginsengul siberian acționează prin reducerea oboselii psihice şi îmbunătățirea capacității de concentrare şi de atenție.
  • Ruja este utilă pentru combaterea oboselii fizice şi intelectuale.
  • Lemnul dulce acționează prin reducerea nivelului de stres în organism.
  • Busuiocul combate anxietatea şi depresia şi reduce fizic şi psihic.
  • Schisandra creşte rezistența organismului la stresul fizic, îmbunătățeşte performanța intelectuală şi creşte capacitatea de muncă.
  • Turmericul intervine în combaterea depresiei şi îmbunătățeşte funcția cerebrală. [1], [2], [3], [4], [5]


Cum pot fi utilizați adaptogenii?

Plantele cunoscute drept adaptogeni pot fi utilizate în diferite moduri:

  • pot fi consumate sub formă de ceai (precum ceaiuldin lemn dulce, ceaiul cu goji, etc.),
  • pot fi adăugate în supe sau ciorbe (unele dintre ele oferind un gust şi un miros plăcut mâncării, precum astragalus sau busuiocul),
  • pot fi amestecate în compoturi,
  • pot fi administrate oral sub formă de capsule sau
  • pot fi încorporate în smoothieurile preparate în bucătărie. [1], [2], [3], [4], [5]


Atenție mare la utilizarea adaptogenilor!
În ciuda efectelor şi proprietăților lor benefice pentru organism, nu se recomandă utilizarea îndelungată a plantelor adaptogene.

În cazul persoanelor care utilizează adaptogeni timp îndelungat, se recomandă schimbarea plantei la fiecare şase săptămâni, pentru a beneficia de proprietățile fiecărei plante.

Se recomandă respectarea instrucțiunilor, în cazul persoanelor care folosesc produse medicamentoase pe bază de adaptogeni din farmacii.

În cazul persoanelor care folosesc aceste plante neprocesate, culese direct din grădină, se recomandă consultarea ghidurilor de plante medicinale, pentru informarea cu privire la doze şi la modul de consumare a acestora.

În cazul persoanelor diagnosticate cu diferite tipuri de boli cronice, aflate sub tratament medicamentos, care utilizează adaptogeni, se ecomandă consultarea medicului de familie deoarece există plante adaptogene care interferă cu unele substanțe medicamentoase şi pot crea condiții periculoase pentru bolnav.

Adaprogenii pot fi folosiți ca adjuvant în stări de stres psiho-emoțional sau fizic, dar nu se recomandă utilizarea lor îndelungată, nu pot duce la vindecarea diferitelor afecțiuni şi nu pot înlocui orele alocate somnului pe timpul nopții şi perioadele de odihnă.

Persoanele care prezintă, de o bună perioadă de timp, astenie, oboseală cronică, depresie sau anxietate, sunt rugate să consulte un medic de specialitate înainte de a consuma adaptogeni, pentru a exclude prezența unei afecțiuni mai severe. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 21-03-2020 | creare: 22-07-2019 | Vizite: 1855
Bibliografie
1. The No BS Guide to Adaptogens for Hormonal Balance and Stress, link: https://www.healthline.com/health/stress/smart-girls-guide-to-adaptogens
2. Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/
3. A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240259/
4. Maria Treben, SĂNĂTATE DIN FARMACIA DOMNULUI, Ediția a-46-a, Editura Hunga-Print, Budapesta
5. What Are Adaptogens? Healing Herbs for Stress and Fatigue, link: https://time.com/5025278/adaptogens-herbs-stress-anxiety/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Kratom - un supliment larg răspandit - a fost declarat opioid de către FDA
  • Sunt eficiente suplimentele de vitamine și minerale pentru prevenția bolilor cardiovasculare?
  • Asocieri nerecomandate de medicamente, suplimente și alimente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum