Oamenii de știință au identificat barometrele naturale care ajută la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase

©

Autor:

Oamenii de știință au identificat barometrele naturale care ajută la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase
Barometrii naturali ai organismului, o serie de senzori celulari, pot detecta modificările subtile ale tensiunii arteriale și pot ajusta nivelul hormonilor pentru a-l ține sub control. Oamenii de știință au suspectat de multă vreme că acești barometri, sau „baroreceptori”, au existat în celule renale specializate numite celule renine, dar nimeni nu a fost capabil să localizeze baroreceptorii până acum. Noi descoperiri dezvăluie în cele din urmă unde sunt localizate barometrele, cum funcționează și cum ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale sau a tensiunii arteriale scăzute (hipotensiune arterială).

Existența unui senzor de presiune în interiorul celulelor reninei a fost descrisă pentru prima dată în urmă cu mai bine de cinci decenii. Încă de atunci, cercetătorii au suspectat că barometrul celular trebuie să existe, deoarece doar în acest mod organismul ar știi când este necesar să elibereze renină, un hormon care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Deși suspectau că barometru celular există, oamenii de știintă nu au putut spune ce este și dacă este localizat în celulele reninei sau în celulele înconjurătoare.

În studiul actual, folosind o combinație de modele inovatoare de laborator, cercetătorii au stabilit că baroreceptorul era un „mecanotransductor” care detectează schimbările de presiune în afara celulei și apoi transmite semnalele către nucleul celulei. Cercetătorii au descoperit că aplicarea presiunii asupra celulelor reninei în vasele de laborator a declanșat modificări în celule și a scăzut activitatea genei reninei, Ren1. Oamenii de știință au comparat, de asemenea, diferențele în activitatea genelor la rinichii expuși la o presiune mai mică și la cei expuși la o presiune mai mare.

În cele din urmă, atunci când baroreceptorii detectează prea multă presiune în afara celulei de renină, producția de renină este restricționată, în timp ce tensiunea arterială prea mică determină producerea unei cantități mai mari de renină. Descoperirea, realizată de cercetători de la Universitatea din Virginia, ar putea duce la dezvoltarea de noi tratamente pentru hipertensiunea arterială.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-08-2021 | creare: 05-08-2021 | Vizite: 458
Bibliografie
After 60 years, scientists find the missing link in our body’s blood pressure control, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210803121353.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul magneziului asupra tensiunii arteriale (meta-analiză)
  • Cât trebuie să fie tensiunea arterială normală?
  • Cum se măsoară tensiunea arterială?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum