O nouă metodă promițătoare pe bază de vaccin împotriva infecțiilor urinare recurente
InfecÈ›iile tractului urinar sunt o problemă de sănătate frecventă, care afectează cu precădere femeile, în special cele aflate în perioada de post-menopauză. AsociaÈ›ia Americană de Urologie estimează un număr de aproximativ 150 milioane de cazuri în întreaga lume, în fiecare an. Cel mai adesea, agentul etiologic al infecÈ›iilor urinare este o bacterie, Escherichia Coli, cauzând aproximativ 80% dintre cazurile de infecÈ›ii urinare.
În ultima perioadă, din cauza utilizării incorecte a antibioticelor, bacteriile care colonizează tractul urinar È™i sunt răspunzătoare de infecÈ›iile urinare au dezvoltat rezistență la antibioticele folosite în prezent. Rezultatul acestui fapt este nu numai dificultatea crescută în tratamentul infecÈ›iei, dar È™i apariÈ›ia frecventă a infecÈ›iilor urinare. Este important de menÈ›ionat faptul că netratată corespunzător, aceasta poate duce la complicaÈ›ii importante, care se pot solda cu decesul persoanei.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Texas au propus ca soluÈ›ie a acestei mari probleme utilizarea vaccinurilor inactivate, cu celule întregi, pentru care au pornit È™i un proiect de cercetare. Ei afirma necesitatea acestei abordări deoarece fiecare infecÈ›ie urinară ulterior apărută la un pacient cu antecedente este din ce în ce mai greu de tratat. De asemenea, în ciuda eliminării bacteriilor din vezica urinară, populaÈ›ii bacteriene rămân cantonate în alte regiuni ale organismului È™i dezvoltă rezistență la antibioticul utilizat în terapia respectivă. Astfel, încetul cu încetul, pacientul poate rămâne fără opÈ›iuni terapeutice.
AceÈ™tia au demonstrat utilizarea unor substraturi metalo-organice pentru izolarea È™i inactivarea celulelor bacteriene, care vor fi incluse în vaccin È™i vor servi drept depozit cu eliberare lentă, pentru o stimulare mai eficientă a sistemului imun È™i o eficacitate sporită a vaccinului. La experimentele pe È™oricei de laborator studiul a oferit rezultate bune, cu o producÈ›ie mai mare de anticorpi È™i rate de supravieÈ›uire superioare celor obÈ›inute în urma vaccinurilor standard.
„Când am administrat acestor È™oareci o injecÈ›ie cu cantitate letală de bacterii, după ce ei au fost vaccinaÈ›i, aproape toate animalele noastre au supravieÈ›uit, ceea ce este o performanță mult mai mare decât în abordările tradiÈ›ionale ale vaccinului”, a spus Gassensmith, profesor de chimie È™i biologie.
Cu toate că nu a fost încă testat pe oameni, cercetătorii au mari speranÈ›e de la această tehnică, ba mai mult, au demarat procedurile de cercetare a acestei metode È™i împotriva TBC, o boală cauzată de o bacterie care, asemenea E. Coli, rămane cantonată în organism È™i se poate reactiva. „Tehnologia vaccinurilor este veche de aproximativ două secole È™i a evoluat uimitor de puÈ›in. Sperăm că platforma noastră se poate dezvolta utilizând agenÈ›i patogeni existenÈ›i, bine studiaÈ›i, în vederea obÈ›inerii unor răspunsuri imune mai direcÈ›ionate”.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Infectie cu esherihia coli
- Analize dupa infectia urinara, pentru sarcina
- Infectii urinare recurente
- Infectii urinale
- Infectie urinara care nu trece
- Ce ii cauzeaza partenerei infectii urinare si nevoie deasa de urinare dupa sex?
- Daca nu e infectie urinare ce poate fi?
- Dupa cat timp se trateaza infectia mixta?
- Scurgere cu miros urat
- Disconfort, arsură vezica și uretra