O investigație asupra potențialei asocieri dintre nutriție și boala Alzheimer
©
Autor: Airinei Camelia
Boala Alzheimer este cea mai comună tulburare cognitivă asociată cu vârsta, caracterizată prin pierderea memoriei care evoluează într-o demență sever debilitantă. Studiile recente sugerează o legătură între malnutriție și demență, ESPEN clasificând malnutriția ca fiind cea mai comună comorbiditate asociată cu Alzheimer. Cercetările anterioare nu au reușit să stabilească o asociere între componente nutriționale specifice și impactul lor asupra diferitelor etape ale progresiei bolii Alzheimer.
Studiul transversal recent publicat în Frontiers in Nutrition a avut ca scop investigarea relației dintre diferiți indici nutriționali utilizați frecvent (compoziția corporală, modelele dietetice) și contribuția lor la riscul și progresia bolii Alzheimer. Identificarea timpurie a populațiilor cu risc și intervențiile dietetice pot reduce semnificativ povara globală viitoare a bolii Alzheimer și a disabilităților cognitive similare.
Din 946 de participanți înscriși, 266 au prezentat informații demografice și medicale complete și au fost incluși în analizele finale. Aceștia au fost împărțiți în 73 de controale - NC (cogniție normală), 72 AD-MCI (deficit cognitiv minor) și 121 AD-D (demență cauzată de Alzheimer). Compoziția corporală a subiecților a fost măsurată folosind criteriile Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM), iar modelele lor dietetice au fost de asemenea înregistrate.
Rezultatele studiului au arătat că pacienții cu AD-D aveau, în medie, circumferințe mai mici ale brațului, taliei, vițelului și șoldului și un IMC mai scăzut comparativ cu cohortele AD-MCI și NC. Toți participanții urmau o interpretare a dietelor mediteraneene sau MIND, care nu diferă în scorurile lor nutriționale.
Evaluările nutriționale au prezentat că cohorta AD-D a avut rezultate mai slabe decât grupurile NC și AD-MCI. Analizele datelor studiului arată că IMC și apariția bolii Alzheimer sunt asociate independent, validând cercetările anterioare.
Investigațiile în variabilele nutriționale specifice au relevat că compoziția corporală, scalele de evaluare nutrițională și variabilele de laborator nutriționale bazate pe sânge au fost semnificativ asociate cu apariția și progresia bolii Alzheimer. Malnutriția a fost cea mai prevalentă în cohorta AD-D, dar prevalența chiar și în AD-MCI a fost semnificativ mai mare decât în grupul NC.
sursa: News Medical
Studiul transversal recent publicat în Frontiers in Nutrition a avut ca scop investigarea relației dintre diferiți indici nutriționali utilizați frecvent (compoziția corporală, modelele dietetice) și contribuția lor la riscul și progresia bolii Alzheimer. Identificarea timpurie a populațiilor cu risc și intervențiile dietetice pot reduce semnificativ povara globală viitoare a bolii Alzheimer și a disabilităților cognitive similare.
Din 946 de participanți înscriși, 266 au prezentat informații demografice și medicale complete și au fost incluși în analizele finale. Aceștia au fost împărțiți în 73 de controale - NC (cogniție normală), 72 AD-MCI (deficit cognitiv minor) și 121 AD-D (demență cauzată de Alzheimer). Compoziția corporală a subiecților a fost măsurată folosind criteriile Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM), iar modelele lor dietetice au fost de asemenea înregistrate.
Rezultatele studiului au arătat că pacienții cu AD-D aveau, în medie, circumferințe mai mici ale brațului, taliei, vițelului și șoldului și un IMC mai scăzut comparativ cu cohortele AD-MCI și NC. Toți participanții urmau o interpretare a dietelor mediteraneene sau MIND, care nu diferă în scorurile lor nutriționale.
Evaluările nutriționale au prezentat că cohorta AD-D a avut rezultate mai slabe decât grupurile NC și AD-MCI. Analizele datelor studiului arată că IMC și apariția bolii Alzheimer sunt asociate independent, validând cercetările anterioare.
Investigațiile în variabilele nutriționale specifice au relevat că compoziția corporală, scalele de evaluare nutrițională și variabilele de laborator nutriționale bazate pe sânge au fost semnificativ asociate cu apariția și progresia bolii Alzheimer. Malnutriția a fost cea mai prevalentă în cohorta AD-D, dar prevalența chiar și în AD-MCI a fost semnificativ mai mare decât în grupul NC.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-03-2024 | creare: 12-03-2024 | Vizite: 358
Bibliografie
Nutrition's crucial role in Alzheimer's progression revealed, link: https://www.news-medical.net/news/20240310/Nutritions-crucial-role-in-Alzheimers-progression-revealed.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un pas către avansarea terapiilor hormonale de precizie pentru reducerea riscului de Alzheimer
- Un nou studiu constată lipsa unor dovezi certe privind eficiența și siguranța administrării de analgezice pentru durerile de spate
- Mecanismele cerebrale au potențialul de a bloca durerea
- Gestionarea durerilor lombare printr-o nouă abordare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)