Activitatea creierului în repaus oferă indicii despre inteligență
Autor: Mușătoiu Diana
Un nou studiu publicat în revista Brain Imaging and Behaviour arată că abilitatea de a învăța și de a rezolva teste cognitive are legătură cu felul în care se comportă creierul în stare de repaus.
Cercetătorii au folosit imaginile de rezonanță magnetică ale unor subiecți sănătoși cu vârste cuprinse între 73 și 90 de ani pentru a studia întreaga activitate cerebrală a acestora în repaus, adică în momentul în care nu se gândeau la nimic și aveau ochii închiși. De asemenea, subiecții au fost testați ulterior pentru abilitatea se a realiza trei teste neuropsihologice concepute de psihologi pregătiți.
S-a descoperit faptul că dacă există activitate cerebrală într-o anumită zonă a creierului când acesta este în repaus atunci acea persoană este predispusă să aibă rezultate mai bune la o anumită probă decât ceilalți, prin urmare, creierul uman este deja oarecum prestabilit să se descurce mai bine sau mai rău la anumite teste.
Concret, rezultatele arată că în ceea ce privește testele pentru folosirea limbajului, cât și pentru capacitățile executive, indivizii se descurcau mai bine sau nu în funcție de conexiunile funcționale în repaus din cortexul frontal și cel temporal. De asemenea, pentru teste legate de memorie, o activitate puternică în repaus a fost localizată în cortexul temporal inferior.
Următorul pas în acest studiu este examinarea posibilității de modificare prin antrenament a activității creierului în repaus. Dacă îmbunătățirea conexiunilor cerebrale intrinseci este posibilă, acest lucru ar conduce la performanțe mentale generale superioare și la prevenirea declinului cognitiv odată cu vârsta sau chiar a demenței.
Sursa: Neuroscience News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni