ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Cum vede creierul obiectele 3D?

©

Autor:

Cum vede creierul obiectele 3D?
Deși trăim într-o lume tridimensională, informațiile vizuale apar pe retină bidimensionale. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au realizat un studiu în care au arătat pentru prima dată cum anumite zone cerebrale reprezintă localizarea unui obiect în adâncime.

Participanții au privit prin ochelari 3D un ecran în mijlocul căruia se afla un punct, pe care au fost rugați să se concentreze. În timp ce priveau, diferite obiecte apăreau pe ecran:
  • de sus, de jos, din dreapta sau din stânga (dimensiuni orizontale sau verticale);
  • în fața sau în spatele punctului (la adâncimi diferite față de punct).
În acest timp activitatea cerebrală le era monitorizată prin rezonanța magnetică funcțională.

S-a observat că în primă fază, când imaginile ajung la creierul vizual, creierul codează localizarea bidimensională, dar pe măsură ce procesarea informațiilor continuă, sunt prelucrate și informațiile despre adâncime.

Se pare că deși există unii neuroni individuali care au informații despre adâncime, aceștia nu se organizează într-un fel de „hartă” sau tipar pentru percepția spațială trimidimensională.

Studiile anterioare privind decodarea informațiilor spațiale bidimensionale și a modului în care creierul percepe adâncimea sugerează că informațiile despre adâncime sunt inferate în creier prin comparațiile diferențelor subtile dintre informațiile vizuale furnizate de cei doi ochi. Studiul de față este primul care a comparat simultan informațiile bidimensionale și cele tridimensionale.

Autorii consideră că acesta este un pas important în înțelegerea modului în care percepem mediul tridimensional în care trăim.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific NeuroImage.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 23-04-2019 | creare: 22-03-2017 | Vizite: 2303
Bibliografie
How the brain sees the world in 3-D, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-brain-world-d.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •