Somnul resetează neuronii pentru noi amintiri în ziua următoare
©
Autor: Airinei Camelia
![Somnul resetează neuronii pentru noi amintiri în ziua următoare](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47868.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Acest mecanism de „resetare” permite creierului să utilizeze aceleași resurse neuronale pentru a învăța lucruri noi în ziua următoare, prevenind astfel suprasolicitarea sau epuizarea neuronilor. Prin urmare, în timpul somnului, creierul nu doar consolidează amintirile prin reactivarea modelelor neuronale învățate în timpul zilei, ci și resetează neuronii pentru a face loc noilor învățături. Acest echilibru între consolidare și resetare este crucial pentru funcționarea eficientă a memoriei pe termen lung.
Studiul subliniază importanța regiunii CA2 în generarea acestui proces de resetare, o zonă mai puțin studiată anterior, și arată că modificarea activității acestor interneuroni specifici ar putea avea aplicații potențiale în ameliorarea funcției memoriei sau în tratamentul condițiilor legate de memorie, cum ar fi boala Alzheimer și tulburarea de stres post-traumatic. Această descoperire oferă o nouă înțelegere asupra rolului somnului în reglarea memoriei și menținerea sănătății cognitive.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-08-2024 | creare: 21-08-2024 | Vizite: 138
Bibliografie
Sleep resets neurons for new memories the next day, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/08/240815163626.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cum se formează în creier conceptele noi?
- Pierderea mirosului, posibil semn al instalării demenței
- Efectele canabigerolului (CBG) asupra anxietății, stresului și dispoziției (studiu dublu-orb, controlat cu placebo, încrucișat)
- Aglomerarea informațiilor stocate în creier, o potențială explicație pentru problemele de memorie și concentrare de la bătrânețe
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Inecare in somn
- Ce simptome da risolept... solutie?
- Nu pot dormi noaptea
- Stare de epuizare psihica si fizica
- Cum as putea sa scap de insomnie?
- Rispolept consta, cipralex, torendo
- Somn agitat, adorm si ma trezesc si iar adorm...
- Ce sa fac să pot dormi nopțile?
- Crize ciudate in timpul somnului