O genă defectă încetinește celulele creierului

O genă defectă încetinește celulele creierului

©

Autor:

O genă defectă încetinește celulele creierului

Cercetătorii de la Institutul de Știință È™i Tehnologie din Austria au studiat o genă cu risc ridicat pentru tulburarea de spectru autist (TSA), cu rol important asupra unei faze critice a dezvoltării creierului. Se consideră că multe forme de tulburare a spectrului autist au cauze genetice, însă nu se cunosc în detaliu funcÈ›iile celulare È™i moleculare ale genelor identificate.
Tulburarea de spectru autist este o patologie frecvent întâlnită, pe teritoriul Uniunii Europene existând aproximativ trei milioane de cazuri. Simptomatologia poate varia de la forme severe, cu dizabilități, până la variante uÈ™oare, cu pacienÈ›i care pot duce o viață normală. TotuÈ™i, toÈ›i au stereotipii comportamentale (repetitivitate) È™i dificultăți în comunicare È™i interacÈ›iune socială.

DeÈ™i câteva sute de gene se pot asocia tulburării de spectru autist, doctoranzii austrieci conduÈ™i de profesorul Gaia Novarino, s-au concentrat asupra genei Cullin 3, cu risc ridicat. O mutaÈ›ie a acestei gene duce aproape sigur la o tulburare. AceÈ™tia au dezactivat parÈ›ial gena Cullin 3 la un lot de È™oareci È™i i-au comparat cu È™oareci sănătoÈ™i.

Șoarecilor modificaÈ›i genetic li s-au aplicat o serie de teste comportamentale È™i motorii, pentru a se vedea dacă imită comportamentele pacienÈ›ilor cu autism. S-a efectuat un test de sociabilitate cu 3 È™oareci, unul modificat genetic, unul familiar primului È™i altul necunoscut. „Șoarecii sănătoÈ™i preferă, de obicei, noul decât È™oarecele deja familiar”, a clarificat Jasmin Morandell, autor al studiului. Șoarecele cu gena Cullin 3 modificată nu l-a recunoscut pe cel familiar È™i a prezentat deficite cognitive È™i de coordonare motorie, caracteristice tulburării de spectru autist.

În urma studiului creierului È™oarecelui modificat genetic, cercetătorii au observat defecte constante de migraÈ›ie ale neuronilor, aceÈ™tia rămânând blocaÈ›i în straturile inferioare ale cortexului. Celulele nervoase provin dintr-o anumită regiune din creier, de unde migrează spre straturile superioare, până când îÈ™i găsesc locul desemnat în cortexul cerebral. Acest proces este atât de sensibil, încât chiar È™i mici modificări ale vitezei cu care se deplasează neuronii, pot duce la schimbarea structurii cortexului. Aceste celule nervoase migratoare pot fi marcate È™i urmărite, pentru a li se analiza miÈ™cările.

Gena Cullin 3 este responsabilă de etichetarea proteinelor pentru degradare, proces care previne acumularea acestora. În creierul È™oarecelui mutant cu gena Cullin 3 dezactivată s-a găsit o proteină numită Plastin 3, un regulator al motilității celulare, inclusiv al migraÈ›iei neuronilor. Când proteina Plastin 3 se acumulează, determină migrarea celulelor mai lent È™i pe distanÈ›e mai mici.

Aceste modificări au loc într-un stadiu foarte timpuriu al dezvoltării creierului, la jumătatea sarcinii, cu mult înainte să se observe vreo diferență la nivelul fătului. Descoperirile acestea pot să îmbunătățească opÈ›iunile de diagnostic È™i tratament pentru persoanele cu tulburare de spectru autist. Inhibarea acumulării proteinei Plastin 3 ar putea să atenueze unele dintre simptomele pacienÈ›ilor.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Nature Communications. Cercetătorii austrieci intenÈ›ionează să evalueze gene suplimentare cu risc ridicat, pentru a vedea dacă alte proteine din calea de degradare pot fi legate de tulburarea de spectru autist.

sursa: Science Daily
foto: Lena Schwarz, IST Austria


Data actualizare: 02-06-2021 | creare: 02-06-2021 | Vizite: 315
Bibliografie
Defective gene slows down brain cells ,link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210524091945.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum