Progresia demenței poate fi accelerată de anumite medicamente pentru colesterol
Autor: Teodorescu Mihai
Tulburările de conversie a colesterolului în acizi biliari pot juca un rol în dezvoltarea dementei la bărbați, sugerează un nou studiu, condus de cercetători de la Institutul Național de Sănătate din Baltimore. Rezultatele studiului indică o posibilă legătură între medicamentele care blochează acidul biliar, precum cele folosite în tratamentul hipercolesterolemiei și demența vasculară.
La momentul actual, se cunosc puține lucruri cu privire la modul în care colesterolul ridicat din sânge poate crește riscul de Alzheimer și demență. Cu toate acestea, înțelegerea proceselor de bază poate pune bazele descoperirii unor terapii eficiente. Pentru a investiga dacă anomaliile din catabolismul colesterolului prin conversia sa în acizi biliari este asociată cu dezvoltarea demenței, cercetătorii au utilizat datele obținute de la peste 1800 de participanți din două studii prospective: Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) și Alzheimer‘s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI).
În primul rând, echipa de cercetare a investigat dacă catabolismul colesterolului a fost asociat cu anomalii cerebrale tipice Alzheimerului și demenței vasculare. În continuare, au testat dacă expunerea la medicamente pentru colesterol, care blochează absorbția acidului biliar în sânge, a fost asociată cu un risc crescut de demență la mai mult de 26. 000 de pacienți de la clinicile de medicină generală din Regatul Unit. În cele din urmă, au examinat 29 de probe de autopsie din BLSA pentru a determina dacă persoanele cu boala Alzheimer tind să aibă niveluri modificate de acizi biliari în creierul lor.
Autorii au descoperit că riscul de demență vasculară a crescut la bărbați, dar nu și la femei, cu un număr mai mare de prescripții de medicamente care blochează acidul biliar. Descoperirile sugerează că catabolismul colesterolului și sinteza acidului biliar pot avea impact asupra progresiei demenței prin efecte specifice sexului asupra căilor de semnalizare a creierului. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare, deoarece cercetarea a fost limitată de numărul relativ mic de probe de autopsie. În plus, sunt necesare studii experimentale pentru a înțelege mai bine rolul descompunerii colesterolului în demență.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Abordare inovatoare stimulează memoria spațială folosind VR și stimularea creierului
- Până la descoperirea unui tratament, modificarea stilului de viață este cea mai eficientă măsură în gestionarea riscului de boli neurodegenerative
- Aspirina - un nou tratament împotriva migrenelor
- Fibrilația atrială crește riscul de a dezvolta demență
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Demenţa
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Demenţa asociată infecției HIV (encefalopatia HIV)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
- Interpretare analize medicale
- Dementa?sau senilitate?
- Rog interpretare TGP si TGO
- Colesterol - informatii
- Rezultate analize
- Părere va rog colesterol. Rog răspuns! :<
- Cum aflu daca si sotul meu are hepatita B?
- Colesterol si ldl marit la 6 ani
- Interpretare - analiza. glicemie, colesterol, TSH