O dietă mai sănătoasă este legată de un ritm mai lent de îmbătrânire și risc redus de demență

©

Autor:

O dietă mai sănătoasă este legată de un ritm mai lent de îmbătrânire și risc redus de demență
Un nou studiu realizat de Columbia University Mailman School of Public Health și The Robert Butler Columbia Aging Center arată că o dietă sănătoasă este asociată cu un risc redus de demență și un ritm mai lent de îmbătrânire.
Cercetările indică faptul că legătura dintre dietă și demență este mediată, cel puțin parțial, de procesele de îmbătrânire multi-sistemice. Până în prezent, mecanismul biologic prin care o dietă sănătoasă oferă protecție împotriva demenței nu era pe deplin înțeles. Studiul a folosit date din cea de-a doua generație a Framingham Heart Study, Offspring Cohort, care a început în 1971, incluzând participanți de 60 de ani sau mai vechi, fără demență, și cu date disponibile privind dieta, epigenetica și urmărirea. Din 1.644 de participanți, 140 au dezvoltat demență.

Cercetătorii au utilizat un ceas epigenetic, DunedinPACE, pentru a măsura ritmul de îmbătrânire, care arată cât de repede se deteriorează corpul unei persoane odată cu îmbătrânirea. Rezultatele studiului au determinat că o aderență mai mare la dieta Mediterranean-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) încetinește ritmul de îmbătrânire măsurat prin DunedinPACE și reduce riscurile de demență și mortalitate. Mai mult, un ritm DunedinPACE mai lent a contat pentru 27% din asocierea dietă-demență și 57% din asocierea dietă-mortalitate.

Cercetarea sugerează că încetinirea ritmului de îmbătrânire mediază o parte din relația dintre dieta sănătoasă și riscul redus de demență. Cu toate acestea, o parte din asocierea dietă-demență rămâne neexplicată, indicând necesitatea continuării investigațiilor asupra mecanismelor specifice creierului în studii bine proiectate. Aceste descoperiri deschid calea pentru noi abordări în prevenirea demenței prin monitorizarea ritmului de îmbătrânire și subliniază importanța unei diete sănătoase în menținerea sănătății cognitive.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-03-2024 | creare: 15-03-2024 | Vizite: 338
Bibliografie
A healthier diet is linked with a slower pace of aging, reduced dementia risk, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240314122123.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta MIND: legată de o performanță cognitivă mai bună
  • Impactul dietei MIND asupra funcției cognitive și demenței
  • Consumul unor diete sănătoase reduce depunerile plăcilor amiloide, un semn al bolilor neurodegenerative
  •