Rolul dietei în prevenirea demenței și încetinirea îmbătrânirii

©

Autor:

Rolul dietei în prevenirea demenței și încetinirea îmbătrânirii
Un studiu recent a examinat dacă dietele sănătoase ar putea încetini îmbătrânirea biologică și ar putea reduce riscul de demență. Cercetătorii au investigat mecanismele biologice care stau la baza asocierii dietelor sănătoase cu un risc mai scăzut de demență, concentrându-se pe reglarea metabolică, stresul oxidativ și inflamație. Ei au folosit ceasuri epigenetice, cum ar fi DunedinPACE, PhenoAge și GrimAge, care estimează progresia îmbătrânirii biologice pe baza metilării ADN-ului.
Studiul a analizat datele din Framingham Heart Study, în special cohorta de descendenți care a început în 1971. Participanții au primit vizite regulate de urmărire, care au inclus prelevare de sânge, examinări fizice, teste neurocognitive și chestionare despre stilul lor de viață și dietă. Cercetătorii au calculat scorurile indicelui de aderență al ghidurilor alimentare (DGAI) pentru a evalua conformitatea cu ghidurile alimentare pentru americani. De asemenea, au folosit DunedinPACE pentru a măsura ritmul îmbătrânirii biologice pe baza profilurilor de metilare a ADN-ului.

Descoperirile au arătat că persoanele cu diete mai sănătoase au prezentat un ritm mai lent de îmbătrânire și au un risc mai scăzut de demență și mortalitate. Studiul a observat un risc mai mare de demență și mortalitate de orice cauză în rândul celor cu un ritm mai rapid de îmbătrânire. DunedinPACE a mediat o parte semnificativă a efectelor scorurilor DGAI asupra demenței și mortalității. Asociațiile dintre dietă și îmbătrânire nu au fost diferite în funcție de sex sau de starea apolipoproteinei E ε4, dar au fost mai puternice în rândul fumătorilor mereu decât al celor care nu fumează niciodată.

Studiul a concluzionat că o dietă mai sănătoasă a fost asociată cu un risc redus de demență și mortalitate, parțial din cauza ritmului mai lent al îmbătrânirii biologice. Cu toate acestea, studiul a avut limitări, cum ar fi datele alimentare auto-raportate și un eșantion predominant alb, care a limitat generalizarea constatărilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate la diverse populații, iar înțelegerea mecanismelor specifice prin care dieta afectează sănătatea organelor și îmbătrânirea este crucială. Monitorizarea ritmului de îmbătrânire ar putea duce la noi strategii de prevenire a demenței.

sursa: News Medical
foto: RossHelen/Shutterstock.com

Data actualizare: 10-07-2023 | creare: 10-07-2023 | Vizite: 351
Bibliografie
Does a healthy diet protect against dementia and slow the pace of biological aging?, link: https://www.news-medical.net/news/20230706/Does-a-healthy-diet-protect-against-dementia-and-slow-the-pace-of-biological-aging.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
  • Aportul de colină scade riscul de demență
  • Demența poate fi încetinită, prin modificarea stilului de viață
  •