Rolul dietei în prevenirea demenței și încetinirea îmbătrânirii
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent a examinat dacă dietele sănătoase ar putea încetini îmbătrânirea biologică și ar putea reduce riscul de demență. Cercetătorii au investigat mecanismele biologice care stau la baza asocierii dietelor sănătoase cu un risc mai scăzut de demență, concentrându-se pe reglarea metabolică, stresul oxidativ și inflamație. Ei au folosit ceasuri epigenetice, cum ar fi DunedinPACE, PhenoAge și GrimAge, care estimează progresia îmbătrânirii biologice pe baza metilării ADN-ului.
Studiul a analizat datele din Framingham Heart Study, în special cohorta de descendenți care a început în 1971. Participanții au primit vizite regulate de urmărire, care au inclus prelevare de sânge, examinări fizice, teste neurocognitive și chestionare despre stilul lor de viață și dietă. Cercetătorii au calculat scorurile indicelui de aderență al ghidurilor alimentare (DGAI) pentru a evalua conformitatea cu ghidurile alimentare pentru americani. De asemenea, au folosit DunedinPACE pentru a măsura ritmul îmbătrânirii biologice pe baza profilurilor de metilare a ADN-ului.
Descoperirile au arătat că persoanele cu diete mai sănătoase au prezentat un ritm mai lent de îmbătrânire și au un risc mai scăzut de demență și mortalitate. Studiul a observat un risc mai mare de demență și mortalitate de orice cauză în rândul celor cu un ritm mai rapid de îmbătrânire. DunedinPACE a mediat o parte semnificativă a efectelor scorurilor DGAI asupra demenței și mortalității. Asociațiile dintre dietă și îmbătrânire nu au fost diferite în funcție de sex sau de starea apolipoproteinei E ε4, dar au fost mai puternice în rândul fumătorilor mereu decât al celor care nu fumează niciodată.
Studiul a concluzionat că o dietă mai sănătoasă a fost asociată cu un risc redus de demență și mortalitate, parțial din cauza ritmului mai lent al îmbătrânirii biologice. Cu toate acestea, studiul a avut limitări, cum ar fi datele alimentare auto-raportate și un eșantion predominant alb, care a limitat generalizarea constatărilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate la diverse populații, iar înțelegerea mecanismelor specifice prin care dieta afectează sănătatea organelor și îmbătrânirea este crucială. Monitorizarea ritmului de îmbătrânire ar putea duce la noi strategii de prevenire a demenței.
sursa: News Medical
foto: RossHelen/Shutterstock.com
Studiul a analizat datele din Framingham Heart Study, în special cohorta de descendenți care a început în 1971. Participanții au primit vizite regulate de urmărire, care au inclus prelevare de sânge, examinări fizice, teste neurocognitive și chestionare despre stilul lor de viață și dietă. Cercetătorii au calculat scorurile indicelui de aderență al ghidurilor alimentare (DGAI) pentru a evalua conformitatea cu ghidurile alimentare pentru americani. De asemenea, au folosit DunedinPACE pentru a măsura ritmul îmbătrânirii biologice pe baza profilurilor de metilare a ADN-ului.
Descoperirile au arătat că persoanele cu diete mai sănătoase au prezentat un ritm mai lent de îmbătrânire și au un risc mai scăzut de demență și mortalitate. Studiul a observat un risc mai mare de demență și mortalitate de orice cauză în rândul celor cu un ritm mai rapid de îmbătrânire. DunedinPACE a mediat o parte semnificativă a efectelor scorurilor DGAI asupra demenței și mortalității. Asociațiile dintre dietă și îmbătrânire nu au fost diferite în funcție de sex sau de starea apolipoproteinei E ε4, dar au fost mai puternice în rândul fumătorilor mereu decât al celor care nu fumează niciodată.
Studiul a concluzionat că o dietă mai sănătoasă a fost asociată cu un risc redus de demență și mortalitate, parțial din cauza ritmului mai lent al îmbătrânirii biologice. Cu toate acestea, studiul a avut limitări, cum ar fi datele alimentare auto-raportate și un eșantion predominant alb, care a limitat generalizarea constatărilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate la diverse populații, iar înțelegerea mecanismelor specifice prin care dieta afectează sănătatea organelor și îmbătrânirea este crucială. Monitorizarea ritmului de îmbătrânire ar putea duce la noi strategii de prevenire a demenței.
sursa: News Medical
foto: RossHelen/Shutterstock.com
Data actualizare: 10-07-2023 | creare: 10-07-2023 | Vizite: 351
Bibliografie
Does a healthy diet protect against dementia and slow the pace of biological aging?, link: https://www.news-medical.net/news/20230706/Does-a-healthy-diet-protect-against-dementia-and-slow-the-pace-of-biological-aging.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta mediteraneană și aportul de alimente ultraprocesate la adulții în vârstă - asociații cu fragilitatea și afecțiunile cardiometabolice
- Diferențele de sex contribuie la inflamația asociată înaintării în vârstă
- Procesul de îmbătrânire, reversibil în celulele stem ale creierului cobailor
- Îmbătrânirea biologică, accelerată de factori precum obezitatea, fumatul sau depresia
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni