Rolul dietei în prevenirea demenței și încetinirea îmbătrânirii
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a analizat datele din Framingham Heart Study, în special cohorta de descendenÈ›i care a început în 1971. ParticipanÈ›ii au primit vizite regulate de urmărire, care au inclus prelevare de sânge, examinări fizice, teste neurocognitive È™i chestionare despre stilul lor de viață È™i dietă. Cercetătorii au calculat scorurile indicelui de aderență al ghidurilor alimentare (DGAI) pentru a evalua conformitatea cu ghidurile alimentare pentru americani. De asemenea, au folosit DunedinPACE pentru a măsura ritmul îmbătrânirii biologice pe baza profilurilor de metilare a ADN-ului.
Descoperirile au arătat că persoanele cu diete mai sănătoase au prezentat un ritm mai lent de îmbătrânire È™i au un risc mai scăzut de demență È™i mortalitate. Studiul a observat un risc mai mare de demență È™i mortalitate de orice cauză în rândul celor cu un ritm mai rapid de îmbătrânire. DunedinPACE a mediat o parte semnificativă a efectelor scorurilor DGAI asupra demenÈ›ei È™i mortalității. AsociaÈ›iile dintre dietă È™i îmbătrânire nu au fost diferite în funcÈ›ie de sex sau de starea apolipoproteinei E ε4, dar au fost mai puternice în rândul fumătorilor mereu decât al celor care nu fumează niciodată.
Studiul a concluzionat că o dietă mai sănătoasă a fost asociată cu un risc redus de demență È™i mortalitate, parÈ›ial din cauza ritmului mai lent al îmbătrânirii biologice. Cu toate acestea, studiul a avut limitări, cum ar fi datele alimentare auto-raportate È™i un eÈ™antion predominant alb, care a limitat generalizarea constatărilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate la diverse populaÈ›ii, iar înÈ›elegerea mecanismelor specifice prin care dieta afectează sănătatea organelor È™i îmbătrânirea este crucială. Monitorizarea ritmului de îmbătrânire ar putea duce la noi strategii de prevenire a demenÈ›ei.
sursa: News Medical
foto: RossHelen/Shutterstock.com
Data actualizare: 10-07-2023 | creare: 10-07-2023 | Vizite: 395
Bibliografie
Does a healthy diet protect against dementia and slow the pace of biological aging?, link: https://www.news-medical.net/news/20230706/Does-a-healthy-diet-protect-against-dementia-and-slow-the-pace-of-biological-aging.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectul anti-îmbătrânire al vitaminei D și al receptorului vitaminei D în intestinul mediu al musculiței de fructe
- Medicamentele anti-îmbătrânire, efecte mai slabe decât dieta în prevenirea unor boli cronice comune
- Peisajul lipidomic al îmbătrânirii la șoareci și potențiale noi tratamente pentru boli legate de vârstă
- Un hormon recent descoperit ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi terapii anti-îmbătrânire
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni