O contribuție majoră asupra bolii Alzheimer
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Louisiana arată că anumite neurotoxine generate de bacteriile gram-negative Bacteroides fragilis în tractul intestinal sunt responsabile de o apariÈ›ia unei serii de manifestări întâlnite în cadrul bolii Alzheimer.
Conform oamenilor de È™tiință, moleculele ce conÈ›in aceste toxine, denumite lipopolizahazide, sunt identificate în exces la nivelul celulelor neuronale din creierul persoanelor care suferă de această afecÈ›iune neurodegenerativă.
Walter J Lukiw, doctor È™i autor principal al studiului, afirmă că în cadrul lucrării a fost analizată calea de pătrundere de la nivel intestinal la creier a acestor neurotoxine, explicând astfel că, odată ce acestea sunt absorbite prin pereÈ›ii intestinali, traversează bariera hemato-encefalică È™i accesează diverse zone cerebrale, în care declanÈ™ează procese de inflamaÈ›ie, suprimând în acelaÈ™i timp efectele NF-L, ce are rolul de a menÈ›ine integritatea celulelor neuronale. Prin urmare, deficitul proteinei în cauză duce la atrofia progresivă a neuronilor È™i, în final, la moartea acestora, procesele fiind reprezentative pentru manifestările celulare întâlnite în patologiile de natură neurodegenerativă, precum cele din boala Alzheimer.
Autorul explică faptul că una dintre metodele de apărare împotriva efectelor dăunătoare a neurotoxinelor este reprezentată de abordări bazate pe schimbarea alimentaÈ›iei, întrucât echilibrarea dinamicii microorganismelor ce se regăsesc la nivel intestinal poate influenÈ›a cantitatea de lipopolizaharide toxice ce se secretă zilnic. Prin urmare, în urma scăderii cantității de Bacteroides fragilis la nivelul microflorei intestinale, cantitatea de neurotoxină LPS scade, acest efect putând fi obÈ›inut cel mai eficient prin creÈ™terea cantității de fibre alimentare pe care o consumăm.
Acesta subliniază È™i faptul că importanÈ›a studiului este dată de cantitatea redusă de fibre alimentare pe care persoanele din Statele Unite ale Americii o consumă, media acesteia fiind reprezentată de aproximativ 12 g pe zi, în timp ce recomandările specialiÈ™tilor asupra consumului de fibre sunt mai mari decât această valoare. Mai exact, USDA sugerează ca persoanele cu vârstă mai mică de 50 de ani de sex feminin să consume 25 g de fibre pe zi, în timp ce valoarea aferentă persoanelor de sex masculin este de 38 g. Ulterior acestei vârste, oamenii ar trebui să consume zilnic cantități de fibre alimentare egale cu 21, respectiv, 30 g pe zi.
sursa: Science Daily
foto: LSU Health New Orleans Newsroom
Conform oamenilor de È™tiință, moleculele ce conÈ›in aceste toxine, denumite lipopolizahazide, sunt identificate în exces la nivelul celulelor neuronale din creierul persoanelor care suferă de această afecÈ›iune neurodegenerativă.
Walter J Lukiw, doctor È™i autor principal al studiului, afirmă că în cadrul lucrării a fost analizată calea de pătrundere de la nivel intestinal la creier a acestor neurotoxine, explicând astfel că, odată ce acestea sunt absorbite prin pereÈ›ii intestinali, traversează bariera hemato-encefalică È™i accesează diverse zone cerebrale, în care declanÈ™ează procese de inflamaÈ›ie, suprimând în acelaÈ™i timp efectele NF-L, ce are rolul de a menÈ›ine integritatea celulelor neuronale. Prin urmare, deficitul proteinei în cauză duce la atrofia progresivă a neuronilor È™i, în final, la moartea acestora, procesele fiind reprezentative pentru manifestările celulare întâlnite în patologiile de natură neurodegenerativă, precum cele din boala Alzheimer.
Autorul explică faptul că una dintre metodele de apărare împotriva efectelor dăunătoare a neurotoxinelor este reprezentată de abordări bazate pe schimbarea alimentaÈ›iei, întrucât echilibrarea dinamicii microorganismelor ce se regăsesc la nivel intestinal poate influenÈ›a cantitatea de lipopolizaharide toxice ce se secretă zilnic. Prin urmare, în urma scăderii cantității de Bacteroides fragilis la nivelul microflorei intestinale, cantitatea de neurotoxină LPS scade, acest efect putând fi obÈ›inut cel mai eficient prin creÈ™terea cantității de fibre alimentare pe care o consumăm.
Acesta subliniază È™i faptul că importanÈ›a studiului este dată de cantitatea redusă de fibre alimentare pe care persoanele din Statele Unite ale Americii o consumă, media acesteia fiind reprezentată de aproximativ 12 g pe zi, în timp ce recomandările specialiÈ™tilor asupra consumului de fibre sunt mai mari decât această valoare. Mai exact, USDA sugerează ca persoanele cu vârstă mai mică de 50 de ani de sex feminin să consume 25 g de fibre pe zi, în timp ce valoarea aferentă persoanelor de sex masculin este de 38 g. Ulterior acestei vârste, oamenii ar trebui să consume zilnic cantități de fibre alimentare egale cu 21, respectiv, 30 g pe zi.
sursa: Science Daily
foto: LSU Health New Orleans Newsroom
Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 326
Bibliografie
Major contributor to Alzheimer's disease discovered, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220809141235.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Expunerea la razele UV poate proteja adulții tineri și copiii împotriva sclerozei multiple
- Neuronii artificiali, folosiți pentru a identifica regiunile din creier ce cauzează convulsiile epileptice
- Medicamente pentru hipertensiune reduc riscul de a dezvolta epilepsie
- Lecanemab vizează în mod eficient plăcile de amiloid la persoanele cu sindrom Down
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala Alzheimer, o realitate frecvent întâlnită
- Alzheimer sau sunt eu paranoica?
- Semn de Dementa Cumva ?
- Alzheimer sau nu?
- Pentru boala Alzheimer
- Medicatie gresita dementa?
- Depresie sau alzhaimer?
- Alzheimer
- Neurolog la domiciliu?