Creierul ar putea învața mai rapid atunci când este sub amenințarea unui pericol, sugerează un studiu
Conform unei cercetări recente publicate în revista eNeuro, creierul ar putea învața mai repede atunci când este sub amenințarea unui pericol.
„Datorită tendinței noastre înnăscute pentru siguranță și faptului că menținerea echilibrului este esențială pentru mișcare, am pornit de la ipoteza că o situație care afectează echilibrul și are consecințe fizice asupra mișcării, poate crește memoria motorie”, declară Amanda Bakkum, co-autoare a studiului.
Pentru a testa această ipoteză, participanții la studiu au trebuit să efectueze o plimbare de precizie, în timp ce purtau lentile care le afectau văzul. În acest fel s-a crescut dificultatea sarcinii, percepția persoanelor fiind afectată, astfel încât nu reușeau să localizeze cu precizie unde trebuiau să pășească și făceau greșeli.
Pentru unii participanți s-a mai adăugat un grad de dificultate prin plasarea unui obiect lângă țintă, făcându-i să alunece si să-și piardă echilibrul. La reluarea exercițiului o săptămână mai târziu, aceeași participanți și-au adus aminte problema și au realizat sarcina mai bine.
Așadar, confruntați cu pericolul unei posibile răniri, participanții au arătat o creștere a capacității de învățare a mișcării. Au reușit să-și corecteze erorile de mișcare astfel încât să îndeplinească sarcina în siguranță.
Cercetătorii sugerează că aceasta descoperire ar putea fi utilizată în crearea unor programe terapeutice de recuperare a persoanelor cu afectare neurologică.
Deocamdată este neclar dacă și alte situații în afara dezechilibrului cu potențiale consecințe fizice pot crește capacitatea motorie de învățare. Sunt luate în calcul alte forme de consecințe fizice, nu foar posibilele leziuni, sau stimulare emoțională care ar putea funcționa și acestea urmează a fi testate.
sursa: News Medical
foto: Simon Fraser University News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O noapte de nesomn are impact negativ asupra conexiunilor cerebrale
- Neurobiologia experiențelor psihedelice cauzate de administrarea protoxidului de azot, ketaminei și LSD-ului este similară
- Cercetările pun sub semnul întrebării eficacitatea medicamentelor pentru scleroza multiplă primar progresivă
- Speranțe pentru cei cu migrene acute - un nou tratament promițător
intră pe forum