Noua variantă identificată a SARS-CoV-2 devine predominantă la nivel global

©

Autor:

Noua variantă identificată a SARS-CoV-2 devine predominantă la nivel global
Date recent publicate în revista Cell confirmă identificarea unei mutații în genomul virusul SARS-CoV-2 ce ar putea fi răspunzătoare de creșterea potențialului infecțios al virusului.
Varianta identificată de către grupul științific condus de Bette Korber a fost denumită D614G și este capabilă de a induce modificări mici, dar foarte eficiente, la nivelul proteinei virale „Spike”. Această proteină este răspunzătoare de pătrunderea virusului în celulele umane. Noua variant identificată a intrat în atenția oamenilor de știință încă din luna aprilie, în scurt timp devenind forma predominantă.

Lucrarea științifică este bazată pe două modele experimentale realizate de către prof. dr. Erica Ollmann Saphire din cadrul Institutului La Jolla și prof. dr. David Montefiori de la Universitatea Duke. Datele obținute au demonstrat că forma D614G este capabilă de a spori infecțiozitatea virusului în culturile celulare din laboratoare. Autorii menționează că aceste experimente necesită testare în vivo pentru a se stabili cu certitudine dacă rezultatele sunt aplicabile și în practica clinică.

Spre deosebire de virusurile gripale, SARS-CoV-2 are o rată scăzută de apariție a mutațiilor. Erica Ollmann Saphire era impresionată de faptul că nu s-a observat o creștere semnificativă a gravității bolii între pacienții infectați cu forma G și cei infectați cu forma D a virusului.

Oamenii de știință au concluzionat că noua formă a virusului poate fi transmisă mult mai ușor și recomandă oamenilor să respecte regulile de igienă, să se protejeze folosind masca și să păstreze distanța socială.

Totodată un grup de cercetători de la Universitatea Duke și de la Universitatea din Sheffield a publicat o lucrare științifică care aducea dovezi convingătoare despre asocierea variantei D614G cu un nivel crescut al încărcăturii virale în tractul respirator superior.

Identificarea variantei D614G a fost facilitată de existența bazei de date GISAID pe care au folosit-o autorii. Inițial, această bază de date a fost creată și pusă la dispoziția oamenilor de știință în vederea colaborărilor pentru studiul virusurilor gripale. Ulterior, baza de date a fost folosită pentru a urmări datele despre SARS-CoV-2 și a devenit instrumentul standard în realizarea studiilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-07-2020 | creare: 28-07-2020 | Vizite: 466
Bibliografie
Newer variant of COVID-19-causing virus dominates global infections, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200702144054.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •