Poate COVID-19 să afecteze funcția erectilă: ce spun studiile?

©

Autor:

Poate COVID-19 să afecteze funcția erectilă: ce spun studiile?
Virusul SARS-CoV-2 invadează și afectează multe dintre organele și sistemele interne, inclusiv celulele endoteliale. Implicarea celulelor endoteliale în funcția erectilă face din COVID-19 o afecțiune relevantă pentru experții în medicina sexuală. Într-un studiu recent, cercetătorii discută mecanismele de bază prin care COVID-19 poate afecta funcția erectilă.
În studiul actual, cercetătorii au efectuat o căutare extinsă în literatura de specialitate, filtrând rezultatele tuturor lucrărilor publicate după anul 2020 și au analizat referințele tuturor articolelor relevante pentru a obține informații suplimentare. Cercetătorii au identificat o relație bidirecțională între COVID-19 și disfuncția erectilă. Complicațiile neurologice, respiratorii, cardiovasculare sau endocrine induse de COVID-19 au potențialul de a afecta sănătatea sexuală. În plus, mai multe medicamente utilizate pentru a trata COVID-ul prelungit, inclusiv beta-blocantele și diureticele, pot duce, de asemenea, la disfuncție erectilă.

„Există dovezi că politicile de izolare socială și blocajele duc la rate crescute de depresie și anxietate. Mai multe studii au raportat o prevalență de 15% a simptomelor depresive și o prevalență de 19% a tulburării de stres post-traumatic la trei luni după externare din spitalizarea legată de COVID-19. Deoarece există o relație între sănătatea sexuală și cea mintală, îngrijirea sănătății sexuale a pacienților cu COVID-19 s-ar putea dovedi utilă în prevenirea rezultatelor înrăutățite pentru sănătatea mintală”, au declarat autorii.

Un studiu care a comparat pacienții cu simptome COVID-19 pe termen lung și persoane sănătoase a constatat că prevalența disfuncției erectile a fost mai mare la prima vizită de urmărire a pacienților care prezentau simptome. Cu toate acestea, ratele au scăzut semnificativ după trei luni la momentul celei de-a doua vizite, sugerând astfel că funcția sexuală s-a îmbunătățit odată cu starea psihologică a pacientului.

Până în prezent, cercetătorii nu au investigat complicațiile pe termen lung legate de sistemul endocrin la pacienții cu COVID-19 la fel de amănunțit precum sistemele cardiovasculare sau pulmonare. Cu toate acestea, anumite rapoarte au sugerat că pacienții cu COVID persistent au niveluri reduse de testosteron, evidențiind astfel riscul de hipogonadism post infecție și alte complicații endocrine pe termen lung, cum ar fi diabetul.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-11-2021 | creare: 26-11-2021 | Vizite: 589
Bibliografie
Can COVID-19 affect erectile function? link: https://www.news-medical.net/news/20211124/Can-COVID-19-affect-erectile-function.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum