Munca pe timp de noapte sporește riscul de cancer

Munca pe timp de noapte sporește riscul de cancer

©

Autor:

Munca pe timp de noapte sporește riscul de cancer
Un studiu recent oferă noi indicii cu privire la motivul pentru care lucrătorii din schimbul de noapte prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în comparaÈ›ie cu cei care lucrează în mod regulat în timpul zilei. Descoperirile sugerează că schimbările nocturne perturbă ritmurile naturale de 24 de ore în activitatea anumitor gene asociate cu cancerul.

Publicat online în Journal of Pineal Research, studiul a implicat un experiment de laborator controlat în care voluntari sănătoÈ™i au fost în programe simulate de muncă, pe schimb de noapte sau schimb de zi. Rezultatele studiului sugerează că schimbările nocturne perturbă ritmurile naturale în activitatea anumitor gene legate de cancer, făcând lucrătorii din schimbul de noapte mai vulnerabili la deteriorarea ADN-ului lor.

"Au existat dovezi în creÈ™tere că bolile canceroase sunt mai răspândite în rândul lucrătorilor din schimbul de noapte, ceea ce a determinat AgenÈ›ia InternaÈ›ională pentru Cercetarea Cancerului, instituÈ›ie din cadrul OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, să clasifice munca în schimbul de noapte ca fiind probabil cancerigenă", a declarat autorul co-corespondent Shobhan Gaddameedhi, profesor asociat la Colegiul WSU de Farmacie È™i ȘtiinÈ›e Farmaceutice.

Oamenii de È™tiință de la Universitatea de Stat din Washington au lucrat cu experÈ›i în bioinformatică pentru a studia implicarea ceasului biologic în creÈ™terea potenÈ›ială a riscului de cancer la persoanele care lucrează pe timp de noapte. DeÈ™i există un ceas biologic central în creier, aproape fiecare celulă din corp are, de asemenea, propriul său ceas încorporat. Acest ceas celular implică gene ritmice în expresie, ale căror nivelurile de activitate variază în funcÈ›ie de ora din zi sau de noapte. Cercetătorii au emis ipoteza că expresia genelor asociate cancerului ar putea fi ritmică È™i că munca în schimbul de noapte ar putea perturba ritmicitatea acestor gene.

Pentru a testa acest lucru, au efectuat un experiment simulat de lucru în schimburi la care au participat 14 persoane. Jumătate dintre participanÈ›i au realizat un program de lucru de noapte timp de trei zile, în timp ce cealaltă jumătate a fost inclusă într-un program de schimb de zi. După finalizarea schimbărilor simulate, toÈ›i participanÈ›ii au fost păstraÈ›i într-un protocol de rutină constant, care este utilizat pentru a studia ritmurile biologice generate de oameni, independent de orice influență externă. Ca parte a protocolului, aceÈ™tia au fost È›inuÈ›i treji 24 de ore într-o postură semi-înclinată sub expunere constantă la lumină È™i temperatura camerei È™i li s-au administrat gustări identice în fiecare oră. La fiecare trei ore se preleva o probă de sânge.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-03-2021 | creare: 12-03-2021 | Vizite: 524
Bibliografie
Insights on how night shift work increases cancer risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210308091744.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Munca în schimburi de noapte creÈ™te riscul de boli cardiovasculare
  • Cum afecteaza munca în schimburi sănătatea muncitorilor
  • Cercetătorii dezvăluie o strategie a reprizelor de somn pentru lucrătorii în schimburi È™i proaspetele mămici
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum