Noi concluzii pe subiectul: Banii aduc fericirea
Un nou studiul abordează legătura dintre venituri și fericirea zilnică. În trecut, cercetările s-au întors cu concluzii contradictorii, lăsând incertitudine cu privire la răspuns.
În 2010, un studiu de la Universitatea Princeton condus de Daniel Kahneman și Angus Deaton a arătat că fericirea zilnică crește odată cu creșterea venitului anual, dar după 75.000 de dolari se stabilizează și nivelul de fericire rămâne la același nivel.
În contrast, studiul din 2021 al Universității Pennsylvania condus de Matthew Killingsworth a arătat că fericirea crește constant odată cu venitul și nu există niciun platou după 75.000 de dolari.
Pentru a reconcilia aceste diferențe, cei trei cercetători au făcut un efort de colaborare, aducând împreună două perspective diferite pentru a ajunge la un consens. Într-un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences în 2023, ei au descoperit că, în medie, veniturile mai mari sunt asociate cu niveluri din ce în ce mai mari de fericire. Însă relația devine mai complexă dacă se ia în considerare o cohortă nefericită în cadrul fiecărui grup de venituri.
- Pentru grupul cel mai puțin fericit, fericirea crește odată cu venitul până la 100.000 de dolari, după care nu mai există o creștere semnificativă.
- Pentru grupul din mijlocul scalei emoționale, fericirea crește liniar cu venitul, iar
- Pentru grupul cel mai fericit, asocierea se accelerează odată ce venitul depășește 100.000 de dolari.
Income and emotional well-being: A conflict resolved.
Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023;
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2208661120
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum e mai bine...sa ai dreptate sau sa fii fericit ?
- Absenta sentimentului de fericire
- Nu mai suntem fericiti impreuna
- Nu ma simt fericita!