Sedentarismul, asociat cu un risc crescut de depresie în adolescență

©

Autor:

Sedentarismul, asociat cu un risc crescut de depresie în adolescență

Perioada îndelungată de timp petrecută stând nemişcat, fără activitate fizică, creşte riscul apariției simptomelor depresive la adolescenți, se arată într-un studiu recent.
Cercetătorii britanici au descoperit că o oră suplimentară de activitate fizică uşoară (precum mersul pe jos) zilnic la vârsta de 12 ani reduce simptomele depresive la vârsta majoratului.

Oamenii de ştiință au utilizat datele obținute de la peste patru mii de adolescenți care au participat la studii de cohortă în urmă cu mai bine de trei decenii. Datele au furnizat informații esențiale despre activitatea fizică derulată de fiecare dintre participanții la studiu. Comparativ cu studiile anterioare, bazate pe persoane care şi-au raportat propria activitate, cercetarea actuală s-a bazat pe datele raportate cu ajutorul unor accelerometre, purtate de subiecți pe parcursul unei perioade de timp. Accelerometrele folosite aveau capacitatea de a raporta tipul activității în care este implicat individul, cât şi intensitatea fizică a antrenamentului. De asemenea, cu ajutorul acestei metode au putut fi raportate corect perioadele de sedentarism, fiind astfel obținute rezultate consistente.

Anchetatorii au descoperit asociații între activitatea fizică uşoară zilnică şi simptomele depresive reduse la vârsta de 18 ani. Suplimentarea cu o oră în fiecare zi a activităților fizice uşoare determină scăderea procentuală a scorurilor de depresie. „Descoperirile noastre arată că tinerii care sunt inactivi pentru proporții mari ale zilei de-a lungul adolescenței se confruntă cu un risc mai mare de depresie până la vârsta de 18 ani. Am constatat că nu doar formele intense de activitate sunt bune pentru sănătatea noastră mentală, ci orice forme de activitate fizică care poate reduce timpul pe care îl petrecem stând jos, este probabil să fie benefică", a declarat autorul principal al studiului, Aaron Kandola.

Conform studiului, activitatea fizică uşoară efectuată la vârsta de 16 ani oferă cele mai multe beneficii pentru sănătatea psihică la vârsta majoratului. Comparativ cu subiecții care şi-au suplimentat cu o oră pe zi activitatea fizică uşoară la vârsta de 12 ani, cei care au făcut acest lucru la 16 ani au avut un scor al depresiei cu aproximativ două procente mai mic.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 20-02-2020 | creare: 20-02-2020 | Vizite: 471
Bibliografie
Sitting still linked to increased risk of depression in adolescents, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200211193051.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul din perioada peripuberității duce la creșterea țesutului adipos și reduce sociabilitatea la masculi
  • 75% dintre adolescenți nu fac exercițiile zilnice recomandate
  • Sedentarismul este asociat cu hipertrofie cardiacă la adolescenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum