Niveluri alarmante de metale grele găsite în produsele pe bază de cacao
©
Autor: Airinei Camelia
Produsele de cacao sunt recunoscute pentru conținutul lor bogat în polifenoli dietetici cu multiple beneficii pentru sănătate, dar pot fi contaminate cu metale grele precum plumb, cadmiu și arsenic, din cauzaă proximității câmpurilor de cacao față de sursele de poluare.
Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Nutrition a evaluat nivelurile de metale grele în produsele pe bază de cacao consumate în Statele Unite pe parcursul a opt ani. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 72 de produse de cacao între anii 2014 și 2022 pentru prezența cadmiului, plumbului și arsenicului. Analiza a implicat utilizarea spectrometriei de masă cu plasmă cuplată inductiv (ICP-MS) pentru a determina concentrațiile de metale grele. Produsele au fost achiziționate din magazine fizice și online, fiind de proveniență locală sau europeană.
Rezultatele arată că aproximativ 43% din produse au depășit limitele permise pentru conținutul de plumb, 35% pentru cadmiu, dar niciunul pentru arsenic, conform limitelor stabilite de Prop 65, care sunt de 0,50 µg pentru plumb, 4,10 µg pentru cadmiu și 10 µg pentru arsenic pe zi. Deși majoritatea produselor (97%) au rămas sub limitele de plumb impuse de FDA, medianele cantităților de plumb și cadmiu au fost sub nivelurile prudente stabilite de Prop 65, indicând produsele de cacao pot avea un impact semnificativ asupra acestor rezultate.
Interesant, produsele de cacao organice au prezentat nivele semnificativ mai mari de cadmiu, comparativ cu ciocolata neagră sau cacao. Certificările comerciale și desemnările organice nu au redus nivelurile de plumb, cadmiu sau arsenic. Mostrele colectate în anii 2016, 2019 și 2022 au arătat concentrații mai scăzute de metale grele comparativ cu cele din 2014, observându-se o reducere considerabilă a concentrațiilor de plumb între 2019 și 2022.
Concluziile studiului subliniază necesitatea unui control alimentar îmbunătățit și a cercetărilor suplimentare asupra expunerii cumulative la metale grele prin dietă, dat fiind că multe din produsele de cacao testate depășesc restricțiile legale ale Prop 65 pentru cadmiu și plumb. Aceste descoperiri indică o preocupare urgentă privind siguranța alimentară și expunerea la substanțe nocive prin consumul regulat de produse bazate pe cacao.
sursa: News Medical
Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Nutrition a evaluat nivelurile de metale grele în produsele pe bază de cacao consumate în Statele Unite pe parcursul a opt ani. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 72 de produse de cacao între anii 2014 și 2022 pentru prezența cadmiului, plumbului și arsenicului. Analiza a implicat utilizarea spectrometriei de masă cu plasmă cuplată inductiv (ICP-MS) pentru a determina concentrațiile de metale grele. Produsele au fost achiziționate din magazine fizice și online, fiind de proveniență locală sau europeană.
Rezultatele arată că aproximativ 43% din produse au depășit limitele permise pentru conținutul de plumb, 35% pentru cadmiu, dar niciunul pentru arsenic, conform limitelor stabilite de Prop 65, care sunt de 0,50 µg pentru plumb, 4,10 µg pentru cadmiu și 10 µg pentru arsenic pe zi. Deși majoritatea produselor (97%) au rămas sub limitele de plumb impuse de FDA, medianele cantităților de plumb și cadmiu au fost sub nivelurile prudente stabilite de Prop 65, indicând produsele de cacao pot avea un impact semnificativ asupra acestor rezultate.
Interesant, produsele de cacao organice au prezentat nivele semnificativ mai mari de cadmiu, comparativ cu ciocolata neagră sau cacao. Certificările comerciale și desemnările organice nu au redus nivelurile de plumb, cadmiu sau arsenic. Mostrele colectate în anii 2016, 2019 și 2022 au arătat concentrații mai scăzute de metale grele comparativ cu cele din 2014, observându-se o reducere considerabilă a concentrațiilor de plumb între 2019 și 2022.
Concluziile studiului subliniază necesitatea unui control alimentar îmbunătățit și a cercetărilor suplimentare asupra expunerii cumulative la metale grele prin dietă, dat fiind că multe din produsele de cacao testate depășesc restricțiile legale ale Prop 65 pentru cadmiu și plumb. Aceste descoperiri indică o preocupare urgentă privind siguranța alimentară și expunerea la substanțe nocive prin consumul regulat de produse bazate pe cacao.
sursa: News Medical
Data actualizare: 05-08-2024 | creare: 05-08-2024 | Vizite: 163
Bibliografie
Alarming heavy metal levels found in US cocoa products, link: https://www.news-medical.net/news/20240804/Alarming-heavy-metal-levels-found-in-US-cocoa-products.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- DMSA, un tratament eficient pentru eliminarea metalelor grele din organism
- Pentru Mr. Nick, simptome psihice datorate metalelor grele?
- Ajutor opinie, unde sa ma duc, incotro sa ma indrept ? sa fie intoxicatie cu metale???????
- Chelare metale grele cu metoda Andy Cutler pt cei cu plombe cu amalgam si probleme psihice