Muzica vocală stimulează recuperarea funcțiilor limbajului după accident vascular cerebral

©

Autor:

Muzica vocală stimulează recuperarea funcțiilor limbajului după accident vascular cerebral

Un studiu realizat de către Universitatea din Helsinki și publicat în revista eNeuro, sugerează că ascultarea muzicii cu versuri poate ajuta la îmbunătătțirea limbajului la pacienții ce au suferit un accident vascular cerebral.

 

Deși este cunoscut acest lucru, mecanismele neuronale de la bază nu sunt pe deplin cunoscute la momentul de față.

 

În acest studiu, cercetătorii au comparat efectul ascultării muzicii vocale, a muzicii instrumentale și a cărților audio asupra recuperării structurale și funcționale a limbajului, la pacienții cu accident vascular cerebral.

 

Studiul s-a desfășurat pe o durată de 3 luni, iar în urma analizelor, s-a constatat că ascultarea muzicii vocale a îmbunătățit recuperarea limbajului în lobul frontal stâng în comparație cu ascultarea cărților audio.

 

Aceste schimbări structurale s-au corelat cu recuperarea abilităților lingvistice.

 

Acest studiu demonstrează pentru prima oară că efectele pozitive ale muzicii vocale pot influența funcționalitatea limbajului.

 

În urma acestui studiu cercetătorii extind metodele de realibitare neurologică bazată pe muzică și demonstrează că ascultarea muzicii este un sprijin de recuperare pentru cei ce au suferit un atac cerebral.

 

În urma atacului cerebral pacienții pot suferi de afazie, o tulburare a limbajului ce poate implica tulburări în înțelegera sau exprimarea cuvintelor.

 

Terapiile actuale pot ajuta la reabilitarea deficiențelor de limbaj, dar cu rezultate variabile, fiindcă reabilitarea nu este disponibilă într-un grad suficient.

 

Având în vedere noua descoperire, ascultarea muzicii ar putea fi un mod de reabilitare mult mai economic pentru pacienții cu tulburări de vorbire ușoare, atunci când alte opțiuni nu sunt la fel de disponibile.

 

După un atac cerebral vascular, circulația creierului este afectată și are nevoie de stimuli pentru a se recupera cât mai efficient. Din păcate, o mare parte din timpul pacientului precut în spital, nu este unul stimulant.

 

În astfel de momente, muzica ar putea servi drept o măsură de reabilitare suplimentară și sensibilă care poate avea un efect pozitiv asupra recuperării, îmbunătățind prognosticul.


Data actualizare: 16-07-2021 | creare: 16-07-2021 | Vizite: 588
Bibliografie
Vocal music boosts the recovery of language functions after stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210709104224.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum