Consumul zilnic de afine reduce riscul de demență la vârsta a treia
©
Autor: Patriche Silvia
Un studiu publicat recent în jurnalul științific Nutrients a concluzionat că prin consumarea zilnică de afine în rândul persoanelor vârstnice contribuie la reducerea riscului de demență. (1)
Afinele conțin antocianine, substanțe care le oferă culoarea specifică și ajută la reducerea inflamației.
Pentru acest studiu cercetătorii au analizat comportamentul a 33 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani cu supraponderabilitate, prediabet și ușoare probleme de memorie. Conform oamenilor de știință acești oameni aveau un risc mai mare de demență. (2)
De-a lungul a 12 săptămâni, voluntarii au fost rugați să nu consume fructe de pădure. Jumătate au primit o pudră care echivala cu jumătate de cană de afine iar ceilalți un placebo.
Pe durata acestor săptămâni, au primit teste pentru a vedea efectele asupra cogniției (memorie, flexibilitate mintală, autocontrol). Spre deosebire de cei care au primit un placebo, voluntarii care au luat pudra de afine au avut o îmbunătățire în realizarea sarcinilor.
De asemenea, aceștia avea un nivel mai mic al insulinei la repaus deci funcții metabolice mai bune. Mai mult, s-a redus și stresul oxidativ, un factor în oboseală și problemele de memorie.
În concluzie, studiul a arătat că afinele, consumate cu regularite, pot ajuta la reducerea riscului de demență.
Totuși, este important de știut că cercetarea a fost finanțată de o organizație care promovează consumul de afine, respectiv US Highbush Blueberry Council. Această companie a furnizat atât pudra de afine cât și alternativa placebo.
Sursa: News Medical
Afinele conțin antocianine, substanțe care le oferă culoarea specifică și ajută la reducerea inflamației.
Pentru acest studiu cercetătorii au analizat comportamentul a 33 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani cu supraponderabilitate, prediabet și ușoare probleme de memorie. Conform oamenilor de știință acești oameni aveau un risc mai mare de demență. (2)
De-a lungul a 12 săptămâni, voluntarii au fost rugați să nu consume fructe de pădure. Jumătate au primit o pudră care echivala cu jumătate de cană de afine iar ceilalți un placebo.
Pe durata acestor săptămâni, au primit teste pentru a vedea efectele asupra cogniției (memorie, flexibilitate mintală, autocontrol). Spre deosebire de cei care au primit un placebo, voluntarii care au luat pudra de afine au avut o îmbunătățire în realizarea sarcinilor.
De asemenea, aceștia avea un nivel mai mic al insulinei la repaus deci funcții metabolice mai bune. Mai mult, s-a redus și stresul oxidativ, un factor în oboseală și problemele de memorie.
În concluzie, studiul a arătat că afinele, consumate cu regularite, pot ajuta la reducerea riscului de demență.
Totuși, este important de știut că cercetarea a fost finanțată de o organizație care promovează consumul de afine, respectiv US Highbush Blueberry Council. Această companie a furnizat atât pudra de afine cât și alternativa placebo.
Sursa: News Medical
Data actualizare: 15-12-2024 | creare: 17-05-2022 | Vizite: 369
Bibliografie
1. Daily blueberry intake may lower the chances of developing late-life dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20220511/Daily-blueberry-intake-may-lower-the-chances-of-developing-late-life-dementia.aspx2. Blueberry Supplementation in Midlife for Dementia Risk Reduction, link: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/8/1619
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)