Antrenamentul cognitiv computerizat pentru îmbunătățirea memoriei pentru pacienții cu demență [meta-analiză]

©

Autor:

Antrenamentul cognitiv computerizat pentru îmbunătățirea memoriei pentru pacienții cu demență [meta-analiză]

Un studiu recent din "npj Digital Medicine" examinează beneficiile intervenției cognitive pentru pacienții cu deteriorare cognitivă ușoară (mild cognitive impairment, MCI) sau demență în ceea ce privește funcțiile de memorie.

Context

Memoria afectată este simptomul cel mai comun la pacienții cu MCI sau demență incipientă, reducând calitatea vieții.

Pacienții cu MCI amnestic prezintă un risc mai mare de agregare a amiloid-β și boala Alzheimer (AD) comparativ cu cei cu MCI non-amnestic.

Intervenția cognitivă non-farmacologică este esențială pentru reducerea riscurilor de neurodegenerare, crescând rezerva de memorie și reziliența la neurodegenerare.

Antrenamentul cognitiv computerizat (CCT) poate reduce sarcina de lucru a formatorilor și poate fi ușor integrat în tehnologia existentă.

Despre studiu

Studiul a revizuit cercetările recente despre antrenamentul cognitiv computerizat, oferind o analiză actualizată a beneficiilor CCT în ceea ce privește funcția de memorie și comparând eficacitatea CCT supravegheat și nesupravegheat.

Au fost identificate 10,678 de înregistrări literare, din care au fost incluse nouă studii cu 371 de pacienți cu demență și 28 de studii cu 1,489 de pacienți cu MCI.

Rezultatele studiului

  • Antrenamentul cognitiv computerizat a fost livrat prin diverse dispozitive și a durat între două săptămâni și șase luni.
  • Atât Antrenamentul cognitiv computerizat nesupravegheat, cât și cel supravegheat au îmbunătățit diverse domenii de memorie la pacienții cu deteriorare cognitivă ușoară.
  • Antrenamentul cognitiv computerizat supravegheat a fost asociat cu cele mai semnificative beneficii, îmbunătățind memoria verbală.
  • Meta-analiza a documentat efectele benefice ale CCT asupra memoriei verbale episodice, dar nu și asupra memoriei vizuale și de lucru.

Concluzii

  • Studiul susține CCT supravegheat datorită impactului său semnificativ mai mare asupra memoriei vizuale, verbale și de lucru.
  • Sunt necesare cercetări viitoare pentru a evalua diferite aspecte ale CCT nesupravegheat și cum acesta poate fi transformat în antrenament cognitiv autoadministrat.
  • Studiul are limitări, inclusiv evaluarea doar a efectelor imediate și pe termen scurt ale CCT. Sunt necesare studii viitoare pentru a explora beneficiile pe termen lung ale CCT.

Data actualizare: 05-01-2024 | creare: 05-01-2024 | Vizite: 372
Bibliografie
Chan, A. T., Ip, R. T. F., Tran, J. Y. S., et al. (2024).
Computerized cognitive training for memory functions in mild cognitive impairment or dementia: A systematic review and meta-analysis.
Npj Digital Medicine 7(1); 1-11.
doi:10.1038/s41746-023-00987-5
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenamentele cognitive
  • Duritatea apei potabile este asociată cu mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare? (meta-analiză)
  • Eficacitatea și siguranța antidepresivelor la persoanele cu depresie asociată cu alte afecțiuni (meta-analize)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum