ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Momentul apariției răspunsului imun la COVID-19 ar putea contribui la severitatea bolii

©

Autor:

Momentul apariției răspunsului imun la COVID-19 ar putea contribui la severitatea bolii
Potrivit unui nou studiu, inhibarea temporară a sistemului imun în primele faze ale infecției cu noul coronavirus ar putea preveni apariția simptomelor severe la pacienții cu COVID-19. Rezultatele ar fi explicate de interacțiunea dintre cele 2 linii de apărare ale organismului, răspunsul imun înnăscut și răspunsul imun adaptativ, care ar putea determina o reacție exagerată a sistemului imun la unii bolnavi.
Studiul a fost publicat în Journal of Medical Virology.

Răpunsul imun înnăscut, care este prima linie de apărare a organismului, apare imediat după infectare în timp ce răspunsul imun adaptativ, a doua linie de apărare, intervine după câteva zile, dacă virusul nu este eliminat din organism.

Pentru noul studiu, cercetătorii au utilizat un model matematic dezvoltat pentru a înțelege dinamica infecțiilor virale. Cu ajutorul acestuia, ei au evaluat cele două tipuri de răspunsuri imune la bolnavii cu COVID-19 și la cei cu gripă.
Gripa reprezintă o infecție care se instalează rapid: virusul gripal țintește anumite celule de la suprafață tractului respirator superior și le distruge pe majoritatea în 2-3 zile. După ce distruge aceste celule, virusul nu mai găsește ținte celulare pe care să le infecteze și să le distrugă, ceea ce permite răspunsului imun înnăscut să elimine aproape toată încărcătură virală înainte de apariția răspunsul adaptativ.

Totuși, COVID-19 are o perioadă medie de incubație de 6 zile și o evoluție mult mai lentă decât a gripei. Potrivit modelelor matematice, răspunsul imun adaptativ ar putea apărea înainte de distrugerea celulelor țintă, încetinind evoluția infecției și intervenind peste răspunsul imun înnăscut, care are capacitatea de a distruge rapid majoritatea virusului.

Durata lungă a activității virale ar putea duce la o reacție exagerată a sistemului imun, denumită și furtună de citokine, care distruge celulele sănătoase și determină leziuni tisulare.

Unii bolnavi cu COVID-19 trec prin 2 faze ale bolii, una în care starea lor pare să se amelioreze iar apoi în care se agravează iar explicația ar putea fi dată de interacțiunea dintre răspunsul imun înnăscut și cel adaptativ. Este posibil ca efectul combinat al celor 2 tipuri de răspuns să reducă temporar încărcătura virală, până la un nivel scăzut. Totuși, dacă virusul nu este complet eliminat iar celulele țintă se regenerează, acesta poate să înceapă din nou atacul.

Abordarea terapeutică propusă de autorii noului studiu este administarea pe termen scurt a unui medicament imunosupresor în primele faze ale bolii, care ar putea îmbunătăți prognosticul pacienților. Medicamentul imunosupresor potrivit ar putea întârzia apariția răspunsului imun adaptativ, prevenind interacțiunea dintre acesta și răspunsul imun înnăscut și astfel, determinând eliminarea mai rapidă a virusului și a celulelor infectate.

Unele studii mici din China au arătat că pacienții care au primit medicamente imunosupresoare precum corticosteroizi, au raportat rezultate mai bune decât cei care nu au primit.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-12-2020 | creare: 06-05-2020 | Vizite: 580
Bibliografie
Timing of immune response to COVID-19 may contribute to disease severity: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200501184320.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum