Tromboza apărută în urma vaccinării împotriva COVID-19 poate fi prevenită printr-un tratament prompt, relatează cercetătorii
Autor: Teodorescu Mihai
![Tromboza apărută în urma vaccinării împotriva COVID-19 poate fi prevenită printr-un tratament prompt, relatează cercetătorii](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39480.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Strategie potențială de salvare a vieții pentru pacienții cu tromboza indusă de vaccin, descrisă pentru prima dată de oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Viena. Cercetătorii au reușit tratarea cu succes a unei femei cu tromboză apărută în urma vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2.
Un sindrom rar, denumit în jargonul medical trombocitopenie trombotică indusă de vaccin, tromboza observată la persoanele vaccinate împotriva COVID-19 este asociată cu un număr scăzut de trombocite și o tulburare de coagulare. Pentru prima oară de la raportarea complicații induse de vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, medicii de la Departamentul de Medicină I din MedUni Viena și Spitalul General din Viena au tratat cu succes un caz acut al acestui sindrom.
Pacienta de sex feminin a fost internată cu un număr scăzut de trombocite și niveluri scăzute de fibrinogen (proteină care joacă un rol major în coagularea sângelui). Autorul studiului, medicul Paul Knöbl raportează: „În afară de aceasta, valorile ei ale dimerului D, care indică tromboza, au fost foarte mari și o analiză ELISA a produs un rezultat clar pozitiv pentru anticorpii heparină-PF4 - toate semnele de tromboză incipientă.” Medicii au acționat rapid, iar pacienta a răspuns imediat la tratament cu o doză mare de concentrate de imunoglobulină intravenoasă, cortizon și anticoagulante specifice, astfel încât tromboza a fost prevenită.
„În acest caz am fost în măsură să descriem, pentru prima dată, eficacitatea unei strategii de tratament care poate salva viețile oamenilor cu tromboză indusă de vaccin”, spune Knöbl. Aceste noi descoperiri au fost publicate în Journal of Thrombosis and Haemostasis. Pe de o parte, concluziile susțin recomandările actuale de tratament, dar arată, de asemenea, că diagnosticarea promptă și inițierea imediată a tratamentului sunt necesare pentru a preveni o tromboză care pune viața în pericol.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- COVID-19: motivele pentru care vârstnicii sunt mai expuși riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2, explicate de cercetători
- Formă severă de COVID-19 în ciuda sau chiar din cauza unei imunități puternice
- Antiviralele orale folosite în tratamentul COVID-19, eficiente împotriva variantei Omicron
- Tratament COVID-19: strategii și experiențe
- Alergie la medicamente
- Trombofilie si vaccin anticovid
- Trombocite crescute
- Vaccin covid sarcina
- AVC- vaccinare
- Vaccin COVID în caz de betatalasemie minoră şi probleme endocrinologice
- Evaluare eficienta vaccin covid
- Tromboza venoasa profunda