Utilizarea în exces a rețelelor sociale pentru a căuta informații despre COVID-19 se corelează cu depresie

©

Autor:

Utilizarea în exces a rețelelor sociale pentru a căuta informații despre COVID-19 se corelează cu depresie
Cercetătorii sugerează persoanelor care utilizează în exces rețelele sociale pentru a căuta informații despre COVID-19 să facă o pauză, întrucât acest lucru se corelează cu depresie și traumă secundară.
Descoperirea arată că rețelele sociale sunt utile până la un punct, oferind informații și suport emoțional legat de pandemia COVID-19. Totuși, utilizarea în exces determină probleme de sănătate mentală. Rezultatele sugerează că o pauză de la rețelele sociale ar putea oferi o stare de bine, ceea ce este esențială pentru prevenirea consecințelor psihologice negative ale pandemiei.

Pentru studiu, echipa de cercetători a utilizat un instrument creat să evalueze dependența de Facebook pentru a estima dependență de WeChat. Pe scurt, participanții trebuiau să evalueze de la „nu sunt deloc de acord” până la „sunt foarte de acord” anumite afirmații legate de suportul informațional, suportul emoțional sau sentimentul de sprijin reciproc oferit de WeChat.

Afirmațiile legate de suportul informațional sunau în felul următor: „Utilizez WeChat pentru a obține informații despre cum să procedez în contextul pandemiei de COVID-19” și „Dacă am nevoie de ajutor sau doresc să aflu răspunsul la o întrebare, atunci pot găsi informațiile necesare pe WeChat”. De asemenea, frazele în legătură cu suportul emoțional erau de genul: „Nivelul meu de stres scade atunci când vorbesc cu alte persoane pe WeChat” și „Informațiile legate de sănătate de pe WeChat mă ajută să nu mai mai simt așa singur”. Afirmațiile legate de sentimentul de sprijin reciproc includeau „Eu folosesc WeChat pentru a împărtăși sfaturi practice și sugestii despre pandemia COVID-19” și „Eu am utilizat câteva dintre informațiile preluate de la prietenii de pe WeChat pentru a face față pandemiei COVID-19”.

De asemenea, studiul a evaluat modificările de comportament ale participanților legate de utilizarea WeChat, prin fraze de tipul: „Informațiile despre sănătate de pe WeChat mi-au schimbat numeroase comportamente legate de sănătate, precum purtatul măștii faciale, utilizarea dezinfectantului sau spălatul mâinilor.”
Pentru evaluarea depresiei, cercetătorii au utilizat scara depresiei, anxietății și a stresului iar participanții erau puși să evalueze afirmații precum „Nu am putut să simt nicio emoție pozitivă” și „Am simțit ca și cum viața nu ar avea sens”.

De asemenea, pentru evaluarea traumei secundare, oamenii de știință au rugat participanții să evalueze fraze de tipul „Inima mea a început să bată tare când am început să mă gândesc la pandemie” și „Am avut vise neplăcute despre pandemie”.

Potrivit rezultatelor, locuitorii din Wuhan au obținut atât informații cât și sprijin reciproc de pe WeChat, dar mult mai puțin suport emoțional. Mai mult, participanții au suferit modificări de comportament, spre exemplu au început să se spele mai des și să utilizeze măștile faciale.

În ceea ce privește depresia, peste jumătate dintre participanți au dezvoltat un anume grad de depresie iar aproximativ 20% dintre ei aveau depresie moderată sau severă. Dintre cei care aveau traumă secundară, majoritatea (80%) au dezvoltat un nivel scăzut de traumă, în timp ce 13% și 7% au raportat un nivel moderat, respectiv înalt de traumă. Este important de menționat că niciunul dintre participanți nu suferea de tulburare depresivă sau traumatică înainte de începerea studiului.

În concluzie, utilizarea rețelelor sociale s-a corelat atât cu depresie cât și cu traumă secundară în perioada inițială a pandemiei în Wuhan. Rezultatele sugerează că luarea unei pauze de la rețelele sociale ar putea ajuta la creșterea stării de bine a persoanelor în perioada pandemiei COVID-19.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-10-2020 | creare: 05-10-2020 | Vizite: 411
Bibliografie
Social media use linked with depression, secondary trauma during COVID-19: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200929152149.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prezența online a copiilor - potențiale riscuri nebănuite de către părinți
  • 1 din 5 adolescenți prezintă un somn deficitar din cauza rețelelor de socializare
  • Imaginile postate pe internet pot dezvălui apariția depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum