Modificările proteinelor spermatozoizilor afectează descendenții
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Modificările proteinelor spermatozoizilor afectează descendenții](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39225.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Descoperirea poate deschide noi căi pentru studierea transmiterii și prevenirii bolilor ereditare. „Este remarcabil, deoarece prezintă o schimbare majoră de la ceea ce se știe despre ereditate și boală”, declară autorul studiului.
De mult s-a înțeles că ADN-ul unui părinte este principalul factor determinant al sănătății și al bolilor la descendenți. Cu toate acestea, moștenirea prin ADN este doar o parte a poveștii. Stilul de viață al unui tată, cum ar fi dieta, supraponderabilitatea și nivelurile de stres a fost legat de consecințele asupra sănătății pentru descendenții săi. Cu toate acestea, modul în care informațiile sunt transmise la fecundare, împreună cu mecanismele și moleculele exacte din spermă care sunt implicate în acest proces, a fost neclar, până la apariția lucrării actuale.
Cercetătorii de la Universitatea McGill au identificat un mijloc, care nu se bazează pe ADN, prin care sperma își amintește mediul (dieta) unui tată și transmite acele informații embrionului. Pentru a determina modul în care informațiile care afectează dezvoltarea sunt transmise embrionilor, cercetătorii au manipulat epigenomul spermei hrănind șoarecii masculi cu o dietă cu deficit de folat și urmărind apoi efectele asupra anumitor grupuri de molecule din proteinele asociate ADN-ului.
Ei au descoperit că modificările induse de dietă la un anumit grup de molecule (grupări metil), asociate cu proteinele histonice, critice în ambalarea ADN-ului în celule, au dus la modificări ale expresiei genice la embrioni și defecte congenitale ale coloanei vertebrale și ale craniului. Ceea ce a fost remarcabil a fost că modificările grupurilor metilice de pe histonele din spermă au fost transmise la fecundare și au rămas în embrionul în curs de dezvoltare. „Următorii noștri pași vor fi să stabilim dacă aceste modificări nocive induse în proteinele spermei (histone) pot fi reparate. Avem noi lucrări care sugerează că acesta lucru este posibil”, adauga autorul studiului, Sarah Kimmins.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 23-03-2021 | creare: 23-03-2021 | Vizite: 439
Bibliografie
Non-DNA mechanism is involved in transmitting paternal experience to offspring, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210316132129.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Pandemia și măsurile de izolare au afectat viața sexuală a adulților: tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani, cei mai afectați
- Durerile cronice pot fi ameliorate fără opiacee, cu substanțe care nu determină efecte adverse și nici dependență
- Predicția riscului de demență: rolul sănătății inițiale, al factorilor de mediu și al stilului de viață
- Partajarea fotografiilor copiilor pe rețelele sociale, asociată cu parentingul permisiv, prezintă o serie de riscuri
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni