Noi speranțe de tratament pentru boala celiacă (inactivarea enzimei TG2)
©
Autor: Mancaș Mălina
Cercetătorii din cadrul Universității Stanford au descoperit un element chimic care dacă este identificat, ar putea opri boala celiacă. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Biological Chemistry.
Boala celiacă este o afecÈ›iune ale cărei simptome sunt date de consumul de gluten, o proteină întâlnită în grâu, orz, secară È™i unele medicamente, vitamine sau produse cosmetice. Momentan, nu este nicio metodă de tratament, singura abordare fiind adoptarea unei diete fără gluten.
Recent, cercetătorii a identificat un element chimic de legătură, care ar putea avea un rol benefic în tratarea celiachiei.
Mecanismul din spatele bolii celiace implică o enzimă numită transglutaminaza 2 (TG2), care reglează glutenul din intestinul subÈ›ire. Produce un răspuns autoimun, în care sistemul imunitar nu recunoaÈ™te căptuÈ™eala intestinului subÈ›ire È™i îl atacă.
Analizele recente asupra TG2 au arătat că activarea sau dezactivarea ei sunt posibile prin intermediul anumitor legături chimice.
Studii anterioare au arătat că ruperea unei legături chimice numite legătura disulfit activează TG2 (legătura disulfit este o legătură simplă covalentă dintre atomi de sulf È™i 2 aminoacizi). Cercetătorii au descoperit o enzimă ce redă legătura disulfit, dezactivând TG2. Enzima numită Erp57 în mod normal ajută proteinele să se strângă sau le redă structura funcÈ›ională, dar cercetările curente au arătat că Erp57 blochează acÈ›iunea TG2 în afara celulei.
Cercetătorii menționează că urmează studii suplimentare pentru a confirma rezultatele actuale și pentru identificarea medicamentelor ce ar putea inactiva această enzimă.
Sursa: Medical News Today
Boala celiacă este o afecÈ›iune ale cărei simptome sunt date de consumul de gluten, o proteină întâlnită în grâu, orz, secară È™i unele medicamente, vitamine sau produse cosmetice. Momentan, nu este nicio metodă de tratament, singura abordare fiind adoptarea unei diete fără gluten.
Recent, cercetătorii a identificat un element chimic de legătură, care ar putea avea un rol benefic în tratarea celiachiei.
Mecanismul din spatele bolii celiace implică o enzimă numită transglutaminaza 2 (TG2), care reglează glutenul din intestinul subÈ›ire. Produce un răspuns autoimun, în care sistemul imunitar nu recunoaÈ™te căptuÈ™eala intestinului subÈ›ire È™i îl atacă.
Analizele recente asupra TG2 au arătat că activarea sau dezactivarea ei sunt posibile prin intermediul anumitor legături chimice.
Studii anterioare au arătat că ruperea unei legături chimice numite legătura disulfit activează TG2 (legătura disulfit este o legătură simplă covalentă dintre atomi de sulf È™i 2 aminoacizi). Cercetătorii au descoperit o enzimă ce redă legătura disulfit, dezactivând TG2. Enzima numită Erp57 în mod normal ajută proteinele să se strângă sau le redă structura funcÈ›ională, dar cercetările curente au arătat că Erp57 blochează acÈ›iunea TG2 în afara celulei.
Cercetătorii menționează că urmează studii suplimentare pentru a confirma rezultatele actuale și pentru identificarea medicamentelor ce ar putea inactiva această enzimă.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 01-03-2018 | creare: 01-03-2018 | Vizite: 1811
Bibliografie
Can we 'deactivate' celiac disease?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321038.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Spațiile verzi și albastre de lângă locuință și riscul de tulburări mentale: studiu pe 10 ani
- Creșterile reduse ale concentrațiilor de poluare a aerului ar putea cauza zeci de mii de decese
- Cooperarea poate fi molipsitoare, mai ales când beneficile pentru ceilalți sunt evidente
- Un număr mai mare de pași zilnic te poate feri de boli cardiovasculare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala celiaca!
- Boala celiaca!
- Boala celiaca
- Boala celiaca poate da sindrom sufebril prelungit cu sindrom inflamator?
- Intoleranta la gluten
- Boală celiaca sau nu
- Intoleranta la gluten