MIT: Încălzirea sau gătitul la microunde distruge nutrienții din mâncare
©
Autor: Costin Oana
PARȚIAL ADEVĂRAT
Cuptorul cu microunde este o invenție a timpurilor moderne de un real folos atunci când vrem să economisim timp. În ciuda utilității sale, folosirea cuptorului cu microunde pentru a găti sau a încălzi mâncarea a trezit numeroase polemici, una dintre cele mai vehiculate fiind că ar distruge substanțele nutritive din alimente.
Cuptorul cu microunde nu este însă mai nociv din acest punct de vedere decât alte mijloace de preparare/încălzire a mâncării. De fapt nu este vorba despre metoda în sine, ci de durata și intensitatea căldurii la care sunt expuse alimentele. Practic cu cât gătim mai mult un aliment, cu atât avem șanse mai mari să distrugem unii nutrienți, iar exemplul cel mai cunoscut este vitamina C. Pe de altă parte cuptorul cu microunde are nevoie de un timp mult mai scurt decât gătitul/încălzitul clasic cu foc, ceea ce reduce considerabil acest risc.
O meta-analiză realizată în 1982 a studiilor privind efectul microundelor asupra calității alimentelor a concluzionat că rezultatele existente până la acel moment nu au indicat diferențe semnificative între calitatea nutrițională a alimentelor gătite la microunde versus cele gătite prin metode tradiționale. Nici cercetările realizate după această perioadă nu au identificat efecte negative ale microundelor asupra calității nutriționale a alimentelor, așa cum arată un raport guvernamental din 2005 privind siguranța gătirii la cuptorul cu microunde realizat în cadrul Departamentului de nutriție și igienă de mediu din Hong Kong.
O atenție sporită trebuie acordată însă recipientelor folosite în cuptor. Microundele acționează asupra plasticului, favorizând trecerea anumitor compuși din el în mâncare. De aceea se recomandă folosirea recipientelor speciale pentru microunde.
În concluzie, gătirea sau încălzirea la cuptorul cu microunde nu afectează conținutul nutrițional al mâncării mai mult decât o fac alte metode de gătit care utilizează căldura.
Data actualizare: 09-07-2018 | creare: 31-10-2014 | Vizite: 4575
Bibliografie
The effect of microwaves on nutrient value of foods, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7047080Microwave cooking and nutrition, link: https://www.health.harvard.edu/fhg/updates/Microwave-cooking-and-nutrition.shtml
Microwave Oven Radiation, link: https://www.fda.gov/radiation-emittingproducts/resourcesforyouradiationemittingproducts/ucm252762.htm
Microwave cooking and food safety, link: https://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/files/microwave_ra_e.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni