Ministrul Sanatatii si reprezentantii sectorului farmaceutic au ajuns la un consens
Data publicării: 06-04-2007
Bucuresti /Rompres/ - Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit, vineri, cu reprezentantii sectorului farmaceutic, respectiv, Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Asociatia Retelelor de Farmacie din Romania (ARFR), Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM), Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), pentru a clarifica unele aspecte privind ordinul 569/2007 care reglementeaza eliberarea prin farmaciile cu circuit deschis a tratamentului pentru bolnavii inclusi in programele de diabet, oncologie si post-transplant.
Farmacistii contesta acest ordin, sustinand ca a fost aplicat prea repede, fara ca farmaciile si distribuitorii sa se fi putut pregati, fiind nemultumiti, de asemenea, de preturile medicamentelor si adaosul comercial.
In urma intalnirii, s-a ajuns la un consens. Ileana Niculescu, director executiv al ADIM, a subliniat ca desi nemultumirile in legatura cu conditiile prevazute se mentin, s-a convenit gasirea unor modalitati care sa rezolve problemele din punct de vedere tehnic. Ea a apreciat ca pana pe 12 aprilie, impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si cu Ministerul Sanatatii, se vor gasi solutii.
In ceea ce priveste eliberarea acestor medicamente prin farmacii, a precizat Niculescu, in masura in care farmaciile sunt pregatite, aceste medicamente se vor gasi.
In cele doua luni cat s-a convenit sa se aplice ordinul, reprezentantii sectorului farmaceutic spera ca se vor gasi modalitati de rediscutare a nivelullui preturilor, astfel incat acestea sa fie aduse la nivelul european.
Pana pe 1 iunie va fi elaborat un nou catalog de preturi pentru toate medicamentele. Adaosul va ramane acelasi pentru aceste doua luni, dupa care se vor discuta modalitatile de stabilire a acestuia pe baze economice, asa cum exista si in celelalte tari europene, pentru ca, sunt de parere farmacistii, nimeni nu poate sa supravietuiasca cu un adaos de 1,5 %.
Ministrul Sanatatii a declarat, la randul sau, ca au fost patru tipuri de conditii care au fost convenite cu reprezentantii sistemului farmaceutic, una dintre acestea referindu-se la modalitatile de aplicare a legislatiei actuale in ceea ce priveste programele nationale de transplant, oncologie si diabet.
"S-a convenit ca aceste programe sa continue pentru urmatoarele doua luni, perioada in care vrem sa schimbam un intreg sistem de preturi, si aceasta este a doua mare categorie de probleme pe care am luat-o in discutie", a spus Eugen Nicolaescu.
El a adaugat ca in prezent se are in vedere gandirea schimbarii legislatiei privind modul de asezare si de stabilire a preturilor la medicamente in Romania, pentru a se putea astfel reduce preturile si creste accesibilitatea cetateanului la medicamente.
Nicolaescu a adus in discutie si faptul ca au fost stabilite grupuri de lucru intre Ministerul Sanatatii, CNAS si reprezentantii farmacistilor si ai industriei farmaceutice, pentru ca tot ceea ce ministerul si-a propus, sa fie transparent si bine documentat.
"Cred ca discutiile erau necesare pentru a clarifica anumite probleme si a le spune oamenilor sa nu fie ingrijorati, pentru ca activitatea merge mai departe", a subliniat Eugen Nicolaescu.
In ceea ce priveste preturile, acestea nu vor fi uniforme, a spus ministrul. Vor fi preturi mai mici, altele mai mari, insa pe total se va inregistra o scadere a acestora. El s-a referit si la faptul ca s-a convenit discutarea adaosurilor, marjelor comerciale, limitelor care trebuie respectate pentru realizarea preturilor.
Ministrul Sanatatii a precizat ca la prima rectificare bugetara din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice se vor aloca 100 de milioane de lei pentru plata datoriilor restante catre sistemul farmaceutic. In acest sens se va urmari adoptarea legii privind reglementarea platii acestor datorii. Totodata, din incasarile suplimentare ale CNAS se vor aloca sumele necesare pentru achitarea celorlalte datorii din sistemul spitalicesc pentru care exista acte normative in vigoare.
La intalnirea de vineri a participat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Vasile Ciurchea.
Sursa : Rompres