Mindfulness: este sau nu o soluție accesibilă oricui?

Mindfulness: este sau nu o soluție accesibilă oricui?

©

Autor:

Mindfulness: este sau nu o soluție accesibilă oricui?
DeÈ™i a fost dovedit că reduce nivelul de stres, depresie, anxietate È™i îmbunătățeÈ™te sănătatea mentală, un grup de cercetători din cadrul University of Cambridge susÈ›ine că mindfulness-ul nu ar aduce mai multe beneficii comparativ cu alte metode de relaxare.
Mindfulness, definit drept starea de conÈ™tientizare a momentului prezent prin lipsa de judecată asupra experienÈ›elor trăite de individ, a devenit foarte popular în ultimii ani, fiind o cale de reducere a stresului din viaÈ›a cotidiană. Promovată fie prin servicii publice de terapie, cursuri universitare sau cursuri private, tehnica mindfulness este adesea considerată universal valabilă È™i eficientă, accesibilă oricui.

În cadrul unei meta-analize publicate în PLOS Medicine, cercetătorii Departamentului de Psihiatrie de la University of Cambridge au prezentat È™i analizat 136 de studii clinice randomizate despre efectele tehnicii mindfulness asupra sănătății mentale. Acest studiu a fost finanÈ›at de National Institute for Health Research (NIHR) È™i susÈ›inut de numeroase centre medicale È™i culturale. Au fost incluse date de la un total de 11.605 participanÈ›i, cu vârste cuprinse între 18 si 73 de ani, majoritatea dintre aceÈ™tia fiind de sex feminin. Un aspect important, menÈ›ionat de cercetători, este că, deÈ™i mindfulness s-a dovedit a fi benefic pentru reducerea anxietății È™i depresiei, multe dintre studiile existente nu oferă date corecte, de încredere. Selectând doar studiile de calitate, cercetătorii au descoperit că tehnica mindfulness ar avea un efect pozitiv doar în cazul stresului.

De asemenea, prin comparaÈ›ie cu alte terapii, mindfulness-ul nu s-a dovedit a avea mai multe beneficii. Profesorul Peter Jones susÈ›ine: „DeÈ™i este mai bun decât nimic, mindfulness nu este neapărat cea mai potrivită metodă de relaxare. Alte metode, cum ar fi activitatea fizică, s-au dovedit în unele situaÈ›ii mai bune È™i mai eficiente, fezabile. Vestea bună este că există multe opÈ›iuni.”

Odată cu pandemia COVID-19, au apărut, de asemenea, numeroase căi pentru È™edinÈ›ele online de mindfulness, însă oamenii de È™tiință se tem de lipsa interacÈ›iunii dintre profesor È™i participanÈ›i. Dr. Julieta Galante, unul dintre autorii studiului, afirmă: „Lipsa interacÈ›iunii umane ar putea reprezenta o posibilă problemă. Este nevoie de mai multă muncă de cercetare înainte să fim siguri de eficienÈ›a È™i siguranÈ›a metodei online.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-01-2021 | creare: 19-01-2021 | Vizite: 623
Bibliografie
Mindfulness can improve mental health and wellbeing -- but unlikely to work for everyone, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210111143422.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poÈ›i să scazi riscul de obezitate prin modificarea unui singur obicei?
  • Gândurile noastre ne influenÈ›ează direct sănătatea
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar È™i iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum