Microplasticele: cât de protejați sunt lucrătorii din fabrici de amenințările invizibile?
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu recent, care a analizat nivelul de expunere profesională la microplastice (MP) în rândul lucrătorilor unei fabrici de plastic din Iran, indică o expunere la un nivel ridicat de poluare cu MP în timpul muncii lor. Studiul a inclus 20 de muncitori, grupați în mod egal în funcție de sex.
Participanții au fost instruiți să își curețe fața, gura, părul și mâinile cu apă filtrată înainte și după părăsirea locului de muncă, urmând ca probele să fie pregătite pentru extracția microplasticelor și filtrare. Filtrele au fost uscate și examinate, iar microplasticele au fost enumerate și clasificate în funcție de forma, dimensiunea și culoarea lor. Compoziția polimerului a fost identificată prin spectroscopie micro-Raman, iar testele de normalitate au fost utilizate pentru evaluarea datelor.
Rezultatele au arătat diferențe semnificative între numărul de MP găsite pe fețele participanților înainte și după munca de la fabrică, influențate de caracteristici precum utilizarea de creme de protecție solară, prezența părului facial și îmbrăcămintea purtată. Probele de păr au prezentat cea mai mare concentrație de MP, care a crescut semnificativ după munca de la fabrică.
Studiul a identificat peste 4.800 de particule de MP în diferite probe de la personalul fabricii. În general, numărul de MP a crescut semnificativ după tura de lucru, ceea ce sugerează că acești muncitori sunt expuși la un nivel ridicat de poluare în timpul muncii lor.
Este important de subliniat că efectele negative ale expunerii la microplastice asupra sănătății umane nu sunt încă pe deplin cunoscute. Studiile viitoare trebuie să investigheze mai mult aceste efecte și să determine dacă expunerea profesională la MP poate duce la probleme de sănătate la lucrătorii de fabrici și la alte grupuri expuse la această formă de poluare.
sursa: News Medical
foto: Larina Marina / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum ar putea schimbările climatice să ne afecteze sistemul imunitar
- Care sunt efectele privitului la televizor mai mult de 14 ore pe săptămână?
- Dezvoltarea simultană a apneei de somn și a insomniei crește cu 50% riscul de mortalitate
- „Șoarecii de bibliotecă” sunt persoane mai amabile, mai sincere și mai empatice
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni