Fumătorii sunt de trei ori mai predispuși la durerile cronice

Fumătorii sunt de trei ori mai predispuși la durerile cronice

©

Autor: Redacția ROmedic

Fumătorii sunt de trei ori mai predispuși la durerile cronice
În urma unui studiu realizat în cadrul Universității de medicină Northwestern Feinberg (SUA) a fost identificat modul în care fumatul acÈ›ionează la nivelul creierului, afectându-i răspunsul la durerea de spate È™i făcându-i pe pacienÈ›i mai puÈ›in rezistenÈ›i la durere.  

La acest studiu observaÈ›ional longitudinal au participat 160 de pacienÈ›i cu tipologii diferite de dureri  de spate, 35 de persoane sănătoase (care au constituit grupul de control) È™i 32 de pacienÈ›i cu dureri cronice de spate. Pe durata unui an, în cinci momente diferite, acestora li s-au făcut scanări MRI la nivelul creierului È™i au fost solicitaÈ›i să autoevalueze durerea resimÈ›ită. În plus, au răspuns la chestionare care vizau fumatul È™i alte aspecte legate de sănătate.

Scanarea MRI s-a axat în principal pe două zone cerebrale implicate în comportamentul adictiv È™i învățarea bazată pe motivaÈ›ie, dar care au un rol important în dezvoltarea durerii cronice - nucleus accumbens È™i cortexul medial prefrontal.

Cercetătorii au observat că, cu cât conexiunile cerebrale dintre aceste două regiuni sunt mai puternice, cu atât se poate determina mai uÈ™or dacă o persoană va dezvolta dureri cronice. În plus, în cazul fumătorilor dependenÈ›a de tutun era în strânsă legătură cu durerea cronică, ceea ce a sugerat o posibilă legătură generală între adicÈ›ie È™i durere. Circuitul de dezvoltare a durerii cronice era mult mai puternic È™i activ la nivelul creierului fumătorilor, acesta scăzând semnificativ în intensitate atunci când participanÈ›ii renunÈ›au la fumat.

Chiar dacă participanÈ›ilor li s-au administrat medicamente pentru reducerea durerii, circuitul cerebral implicat în apariÈ›ia durerii nu È™i-a schimbat activitatea.

Implicațiile studiului sunt importante pentru dezvoltarea unor strategii de prevenire și ameliorare a durerilor cronice, dar și pentru programele de renunțare la fumat.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 21-02-2019 | creare: 05-11-2014 | Vizite: 2701
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenÈ›ei de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunÈ›area la fumat
  •