Microbiomul intestinal, implicat în îmbătrânirea sănătoasă
Autor: Teodorescu Mihai
Datele de la peste 9.000 de persoane dezvăluie o asociere a microbiomului intestinal cu îmbătrânirea sănătoasă È™i supravieÈ›uirea în ultimele decenii de viață.
Cercetătorii au identificat semnături distincte în microbiomul intestinal care sunt asociate fie cu traiectorii de îmbătrânire sănătoase, fie nesănătoase, care la rândul lor prezic supravieÈ›uirea într-o populaÈ›ie de indivizi mai în vârstă.
Microbiomul intestinal este o componentă integrală a corpului, dar importanÈ›a sa în procesul de îmbătrânire a omului este neclară. Cercetătorii de la Institutul de Biologie a Sistemelor au analizat datele intestinale, fenotipice È™i clinice de la peste 9.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 È™i 101 ani, în trei cohorte independente. Echipa de cercetători s-a concentrat, în special, pe datele longitudinale ale unei cohorte de peste 900 de persoane în vârstă care locuiesc în comunitate (78-98 de ani).
Datele au arătat că microbiomul intestinal a devenit din ce în ce mai unic la indivizii în vârstă, începând cu vârsta adultă mijlocie, ceea ce a corespuns cu o scădere constantă a abundenÈ›ei genurilor bacteriene de bază (de exemplu, Bacteroides) care tind să fie împărtășit între oameni. În mod surprinzător, în timp ce microbii au devenit din ce în ce mai unici pentru fiecare individ în timpul îmbătrânirii sănătoase, funcÈ›iile metabolice pe care microbii le îndeplineau trăsături comune comune. Această semnătură de unicitate intestinală a fost puternic corelată cu mai mulÈ›i metaboliÈ›i derivaÈ›i microbial în plasma sanguină, inclusiv unul (indol) care s-a dovedit anterior că prelungeÈ™te durata de viață la È™oareci.
Nivelurile sanguine ale unui alt metabolit (fenilacetilglutamina) au arătat cea mai puternică asociere cu unicitatea, iar lucrările anterioare au arătat că acest metabolit este într-adevăr foarte crescut în sângele centenarilor. Persoanele sănătoase, în jurul vârstei de 80 de ani, au arătat o derivare microbiană continuă către o stare compoziÈ›ională unică, dar această derivare a fost absentă la persoanele mai puÈ›in sănătoase. Analiza evidenÈ›iază faptul că microbiomul intestinal al adulÈ›ilor continuă să se dezvolte odată cu vârsta înaintată la persoanele sănătoase, dar nu È™i la cele nesănătoase È™i că compoziÈ›iile de microbiomi asociate cu sănătatea la vârsta adultă timpurie până la jumătatea s-ar putea să nu fie compatibile cu sănătatea la vârsta adultă târzie.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mersul într-un ritm alert poate încetini procesul de îmbătrânire biologică
- Diata mediteraneană reduce inflamația sistemică la vârstnici, dar nu și la tineri
- Taurina ar putea fi cheia unei vieți mai lungi și mai sănătoase, conform unui nou studiu
- Adoptarea a 8 obiceiuri sănătoase îți poate prelungi viața cu peste 20 de ani
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni