Mezoterapia
©
Autor: Airinei Camelia
Mezoterapia este un tratament cosmetic nechirurgical, ce are ca scop reducerea in dimensiunea unor zone problematice care prezinta celulita si alte acumulari neestetice de grasime.
Mezoterapia implica injectarea multipla a unor substante farmaceutice sau homeopate, extracte din plante, vitamine si alte ingrediente, in tesutul adipos subcutanat, numit mezoderm (de unde si numele). Amestecul de substante injectate variaza in functie de fiecare pacient si locul care urmeaza a fi supus terapiei. Formula finala nu este fixa, fiecare medic avand libertatea de a decide ingredientele.
Mezoterapia implica injectarea multipla a unor substante farmaceutice sau homeopate, extracte din plante, vitamine si alte ingrediente, in tesutul adipos subcutanat, numit mezoderm (de unde si numele). Amestecul de substante injectate variaza in functie de fiecare pacient si locul care urmeaza a fi supus terapiei. Formula finala nu este fixa, fiecare medic avand libertatea de a decide ingredientele.
„Parintele” mezoterapiei poate fi considerat Dr. Michel Pistor, care in 1952 a inventat tehnica de introducere a medicamentelor chiar sub piele. Medicamentele orale produc efecte secundare nedorite, in schimb, prin mezoterapie, se poate aborda problema local.
Substantele folosite in mezoterapie
Amestecul utilizat in mezoterapie este denumit generic „cocktail”, acesta fiind alcatuit din substante anestezice locale, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente miorelaxante, corticoizi, medicamente vasoactive, agenti flebotonici, agenti imunostimulatori, regulatori metabolici, hormoni, antibiotice, analgezice, agenti neurotrofici, sedative, antispasmodice.Mai specific, printre cele mai utilizate ingrediente in mezoterapie se numara:
- fosfolipidcolina
- biotina
- D-pantenol
- procaina
- L-arginina
- L-carnitina
- hialuronidaza
- acid glicolic
- lidocaina,
- acid retinoic,
- aminofilina,
- dimetilaminoetanol (DMAE)
- gerovital
- ginkgo biloba
- marcaine
- minoxidil
- colagenaza
- pentoxifilin
- dutasterida
- yohimbina
- cofeina
- extract de anghinare
- acid hialuronic
- melilotus
- taurina
Substantele anestezice (procaina sau lidocaina) din cocktailul injectat sunt indispensabile, deoarece intarzie absorbtia medicamentelor injectate, permitandu-le acestora o penetrare mai profunda in tesut. Astfel, medicamentele ajung la destinatie in concentratii mai mari, fara a fi diluate.
Aplicatiile mezoterapiei
Ca procedura cosmetica, mezoterapia este utila in:- eliminarea depozitelor localizate de grasime
- eliminarea celulitei
- pentru conferirea unui efect de intinerire
Aceste efecte se obtin prin promovarea formarii de colagen si elastina in piele. Substantele injectate in scopul eliminarii depozitelor nedorite de grasime sunt eficiente in tratarea principalelor simptome si cauze ale celulitei: inmoaie tesuturile conectoare, descompun grasimile, stimuleaza circulatia si promoveaza drenarea limfatica.
Pe langa aplicatiile in cosmetica, mezoterapia este utilizata cu succes in:
- managementul durerii
- medicina sportiva
- accidentarile sportive
- calcifierile oaselor
Mezoterapia este indicata tuturor pesoanelor majore, cu o stare de sanatate generala buna.
In principiu, mezoterapia este contraindicata urmatoarelor categorii de persoane:
- femei insarcinate
- persoane ce urmeaza medicatie pentru subtierea sangelui
- diabetici insulinodependenti
- bolnavii de SIDA sau cancer
- cei care se confrunta cu boli ale inimii
Mezoterapie versus liposuctie
Mezoterapia reprezinta, in multe cazuri, o alternativa mult mai sigura decat liposuctia, care este o interventie chirurgicala invaziva, ce implica cicatrici si dureri postoperatorii intense si de durata.In timp ce liposuctia indeparteaza celulele adipoase, mezoterapia elimina grasimea din aceste celule. Prin urmare, spre deosebire de mezoterapie, daca dupa liposuctie apar cresteri in greutate, grasimea este dispusa neuniform de corp.
O alta deosebire rezida si din ceea ce priveste perioada de recuperare: dupa liposuctie pacientul este nevoit sa poarte bandaje restrictive speciale, foarte stranse pe corp, timp de cateva saptamani. In schimb, dupa mezoterapie pacientul trebuie sa poarte imbracaminte larga.
Riscuri si efecte secundare in mezoterapie
In general, efectele secundare posibile nu sunt grave si includ senzatii de arsura si mancarime, precum si dureri, ce pot dura de la cateva minute pana la cateva zile.Contuziile si umflaturile sunt un fapt obisnuit dupa mezoterapie, insa acestea dispar in 1 - 2 saptamani. In cazul eliminarii depozitelor localizate de grasime, un risc il reprezinta intoxicarea ficatului.
Data actualizare: 01-12-2019 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 12512
Bibliografie
1. What Is Mesotherapy Treatment?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/95640.php2. Does mesotherapy work for cellulite?, link: https://www.simplyantiaging.com/63/cellulite-injections/
3. link: www.mesotherapy.com
4. link: /www.mesotherapyworldwide.com
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Amorteala dupa injectie
- Ce ar trebui sa fac pentru a elimina masa de grasime fara sa imi formez masa musculara ?
- Mezoterapie.Dermapen.
- Tesut grasime dupa un accident