Tipuri de microdermabraziune

©

Autor:

Tipuri de microdermabraziune
Microdermabraziunea este o procedura estetica foarte populara in saloanele de cosmetica, spa, cat si in cabinetele dermatologice. Aceast tratament dermatologic este neinvaziv, lipsit de durere si realizeaza o exfoliere mecanica folosind cristale, diamante, particule de scoici sau perle, granule de bicarbonat de sodiu (sare) ș.a.

Tratamentul prin microdermabraziune se realizeaza cu ajutorul unor echopamente profesionale variate, din punctul de vedere al tehnicii.
Diversele metode de microdermabraziune includ abraziunea mecanica cu fascicole antiseptice de cristale de oxizi de zinc sau oxizi de aluminiu sau particule organice fine. Particulele rezultate, impreuna cu celulele moarte sunt indepartate cu ajutorul unei baghete (componenta de baza a aparatului pentru microdermabraziune).

Aparatelor folosite in microdermabraziune difera in functie de greutate, tipul de substante folosite in tratament, intensitatea cu care actioneaza. Alegerea aparatului de microdermabraziune se face in functie de tipul de ten si de rezultatele dorite.

Rezultatele asteptate de la procedura de microdermabraziune trebuie sa fie realiste; acest tratament cosmetic nu garanteaza rezolvarea definitiva  a anumitor probleme ale pielii. De cele mai multe, ori sunt necesare mai multe sedinte de tratament, pentru obtinerea unui rezultat perfect, urmate de sedinte de intretinere periodice.

Metode profesionale de microdermabraziune

Microdermabraziunea cu cristale

Microdermabraziunea cu cristale reprezinta prima „generatie” a acestei proceduri.
Este un tratament traditional si se bazeaza pe utilizarea unor microcristale pulverizate cu o tehnica speciala pe suprafata pielii astfel incat sa realizeze exfolierea. Microcristalele folosite sunt din oxizi de aluminiu ce slefuiesc pielea pacientului, fiind apoi colectate impreuna cu celulele exfoliate intr-un container special al aparatului (cristalele trebuie schimbate si containerul curatat in mod regulat pentru a evita raspandirea virusurilor si bacteriilor).

Microdermabraziunea cu diamante (peeling-ul cu diamante)

Microdermabraziunea cu diamante este considerata a fi a doua „generatie” a acestui tip de tratament cosmetic.
Peeling-ul cu diamante este un tratament inovativ, ce utilizeaza un aparat de microdermabraziune cu bagheta cu cap de diamant (este similar cu tratamentul de dermabraziune cu disc abraziv), ce exfoliaza stratul superficial al epidermei. Actiunea de absorbtie indeparteaza apoi celulele moarte si stimuleaza circulatia sangelui si productia de colagen si elastina.

Microdermabraziunea ultrasonica

Microdermabraziunea ultrasonica este o metoda noua, moderna, ce devine din ce in ce mai populara ca alternativa la tehnicile de microdermabraziune cu sau fara microcristale. Aceasta utilizeaza vibratiile in locul metodelor traditionale de abrazare a pielii, pentru a indeparta constant si cu fermitate celulele moarte, revigorand tenul pacientului. Microdermabraziunea ultrasonica este utilizata si pentru stimularea celulara si musculara, pentru combaterea ridurilor si cresterea elasticitatii tenului, precum si pentru a facilita patrunderea in profunzime a agentilor activi din produsele cosmetice.


Sisteme de microdermabaziune la domiciliu

Realizarea microdermabraziunii la domiciliu este o alternativa ce incepe sa devina populara, fiind  mai usoara decat tratamentele profesionale, insa nu la fel de eficienta pe termen lung. Produsele cosmetice microdermabrazive contin ingrediente active care incearca regenerarea pielii si accelerarea procesului de refacere a colagenului dupa aplicarea unui tratament profesional de microdermabraziune, dermabraziune, remodelare cutanata cu laser sau peeling.

Un kit de microdermbraziune utilizat la domiciliu contine, de obicei, o crema cu microcristale si un aplicator (care sa maseze crema pe piele) . Uneori, crema trebuie masata cu mana.


Media tratamentelor de microdermabraziune aplicate de pacienti este de aproximativ 5-7 tratamente in decursul a doua luni, pentru a obtine un aspect perfect de prospetime si reintinerire. Un tratament prin microdermabraziune dureaza intre 15 si 45 minute, maximum 60 minute, nu necesita anestezie si este complet nedureros.

Ingrijirea dupa microdermabraziune

Imediat dupa tratament, pielea este usor iritata, cu un aspect rosiatic, insa acesta problema dispare in cateva ore sau  poate dura pana cel mult pana a doua zi. Pielea devine uscata si trebuie curatata si ingrijita corespunzator, pentru a asigura vindecarea rapida si corespunzatoare. Senzatiile de furnicaturi, asemanatoare arsurilor usoare provocate de soare sau vant, se vor estompa destul de rapid.

Este strict recomandata, dupa procedura, utilizarea cremelor hidratante si de protectie solara (SPF 15 sau mai mare).

Pentru a maximiza rezultatele si recuperarea in urma tratamentului de microdermabraziune, este important sa urmariti instructiuniile post-operative:

Curatati fata imediat dupa tratament cu o panza umeda si un toner rehidratant pentru a inlatura orice reziduuri, resturi de microcristale sau celule exfoliate ramase.
Dupa ce pielea s-a uscat complet aplicati o lotiune hidratanta (timp de 4-6 zile).
Utilizati crema de protectie solara si evitati expunerea la soare
In ceea ce priveste produsele de make-up, exista pareri pro si contra: unii medici recomanda aplicarea usoara a acestora pentru a reduce aspectul rosiatic al pielii, altii interzic utilizarea acestora (2-3 zile) pentru a permite o vindecare mai buna si accelerata a suprafetei tratate.

Produse recomandate pentru aplicare dupa procedura de microdermabraziune

  • se recomanda utilizarea de lotiuni pe baza de complexe minerale de cupru pentru a grabi vindecarea
  • vitaminele A, C si E sporesc elasticitatea pielii si ofera un aspect proaspat si tonifiat pielii
  • servetele absorbante cu apa termala calmeaza iritatiile.

Ce sa evitati dupa tratamentul de microdermabraziune?

  • orice fel de exfoliere a pielii (cu produse cosmetice, farmaceutice), ras, barbierire sau epilare faciala (timp de 30 de zile de la aplicarea tratamentului)
  • produse cosmetice pe baza de acid glycolic (timp de 3 zile)

Candidatii eligibili pentru microdermabraziune

In general, microdermabraziunea este recomandata adultilor cu o stare de sanatate fizica si psihica buna, realisti in ceea ce priveste rezultatele asteptate in urma acestui tratament. Tratamentul este recomandat persoanelor care nu au suficient timp sau pentru care nu sunt adecvate alte metode mai invazive de remodelare a pielii.

Microdermabraziunea poate fi aplicata oricarui tip de piele, atata timp cat nu exista alte contraindicatii precizate de medicul dermatolog.

Data actualizare: 14-10-2013 | creare: 03-09-2009 | Vizite: 12374
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microdermabraziunea pentru barbati
  • Tratamente antiaging pentru barbati
  • Dermabraziunea
  •