Dermabraziune si microdermabraziune - care sunt diferentele?

©

Autor:

Dermabraziune si microdermabraziune - care sunt diferentele?

Multitudinea de solutii de ingrijire si tratament pentru ten duc adesea la apariția unor confuzii intre o practica si alta.
Dermabraziunea si microdermabraziunea sunt doua metode diferite de a rezolva anumite imperfectiuni ale tenului. Ambele sunt proceduri ce sunt realizate de dermatologi sau medici specializati in ingrijirea si intretinerea pielii, sau chiar de  medici esteticieni.
Desi ambele metode sunt eficiente, fiecare dintre ele rezolva probleme distincte ale pielii si sunt recomandate in functie de caz, tipul de piele sau rezultatul dorit.

Diferența dintre dermabraziune si microdermabraziune

Ce, cui i se potriveste

Dermabraziunea este o procedura mai invaziva decat microdermabraziunea; este, de fapt, o procedura mai agresiva de peeling. Dermabraziunea vizeaza imbunatatirea aspectul tenului prin abraziunea stratului superior al pielii. Pielea este supusa unui procedeu de pregatire in prealabil;  de obicei, pregatirea presupune inghetarea pe portiuni a stratului de piele ce va fi tratat.

Procedeul dermabraziunii foloseste un aparat cu un motor rotativ si o perie rigida ce actioneaza asupra suprafetei tratate. Instrumentul abraziv indeparteaza aspectul inestetic al pielii si pe masura ce vindecarea are loc, un strat neted si nou de piele se formeaza.

Microdermabaziunea, pe cealalta parte, este mai putin invaziva; este o abraziune mai blanda a primului strat de suprafata al pielii. Pentru a realiza microdermabraziunea, chirurgii esteticieni utilizeaza cristale fine pentru a trata bland pielea, spre deosebire de dermabraziune care foloseste un instrument rotativ pentru a exfolia pielea.

Difera nu numai modul de realizare al procedurii, ci si indicatiile fiecareia dintre proceduri.

Dermabraziunea este o alegere eficienta pentru persoanele care au probleme ale pielii mai profunde, cum ar fi indepartarea unor tatuaje, cicatricilor produse de arsuri sau a unor cicatrici lasate de o acnee severa, cat si in cazul ridurilor mai adanci. Nu este o metoda la fel de eficienta in cazul semne din nastere.

Din cauza carcacterului invaziv, dermabraziunea are numeroase contraindicații, în timp ce microdermabraziunea se poate efectua pentru toate tipurile de ten, chiar si in cazul acelor tipuri de piele care nu suporta tratamentele cu substante chimice.

Perioada de recuperare in cazul tratamentului de dermabraziune este de aproximativ una-doua saptamani, cu mult mai lunga decat in cazul microdermabraziunii, in cazul careia pielea se reface dupa maximum 24 de ore. Din acest motiv, microdermabraziunea este foarte potrivita pentru persoanele al caror timp liber este limitat.

Implicatii, riscuri si recuperare

Riscurile dermabraziunii sunt mai multe decat in cazul microdermabraziunii, care nu necesita aplicarea unei anestezii. In cazul dermabraziunii, medicul utilizeaza un anestezic local, combinat uneori cu un sedativ usor pentru a calma pacientul. Se apeleaza la anestezia generala numai in cazul in care este tratata o suprafata mai mare de piele.

Microdermabraziunea, pe de alta parte, nu presupune riscurile operatiilor cosmetice invazive, precum dermabraziunea, unde se folosesc anestezice si exista sangerare. Tehnica microdermabraziunii combina abraziunea blanda cu microcristale si aspiratia pentru indepartarea stratului de celule moarte. Este o procedura de exfoliere si reintinerire, ce poate fi repetata la interval de doua saptamani.

Procedura de dermabraziune dureaza mult mai mult ca timp de desfasurare (pana la 90 minute), iar un tratament poate fi impartit in mai multe etape/ sedinte. Tratamentul de microdermabaziune este cunoscut si ca „peeling de pranz” datorita duratei mici necesare pentru aplicare (15- 45 minute).

Efectele secundare ale dermabraziunii sunt considerabil mai multe si mai riscante: roseata excesiva, umflare, arsuri ale pielii, sangerare, durere, infectie, cicatrizare inestetica, largirea porilor. Tonalitatea rozie a suprafetei tratate se va estompa in aproximativ 3 luni, astfel incat sa nu mai poate fi deosebita de suprafata de piele netratata.

Ingrijirea postoperatorie necesita o atentie mult mai mare in cazul dermabraziunii, insa ambele solicita protectia pielii de expunerea la soare si utilizarea unei creme de protectie solara cu factor de protectie 15 sau mai mare. De asemenea, este foarte importanta alegerea produselor cosmetice ce se vor utiliza in perioada urmatoare. Utilizarea cremelor, lotiunilor si tonifiantelor rehidradante cat si consumul de apa sunt esentiale in procesul de vindecare a pielii. Consumul de apa corespunzator este o etapa importanta in regimul de ingrijire al fiecarei persoane, cu un impact puternic asupra procesului de vindecare si regenerare celulara.

Spre deosebire de microdermabraziune, unde rezultatele sunt vizibile imediat (maximum 24 ore), rezultatele substantiale ale procedurii de dermabraziune sunt vizibile abia dupa 3 pana la 6 luni de la aplicarea tratamentului (sunt necesare cel putin 10 zile pentru ca pielea traumatizata sa formeaza o crusta fina si aceasta sa cada, pentru a permite formare de celule noi, mai ferme si vindecarea). In ciuda acestor efecte secundare ce pot descuraja persoana ce doreste sa apeleze la dermabraziune, aflati ca efectele sale au o durata de pana la cativa ani. In cazul microdermabraziunii, efectele dureaza doar cateva luni si pot necesita, in majoritatea cazurilor, sedinte de intretinere periodice (la interval de cel putin doua saptamani).

Inainte de a opta pentru efectuarea unei dermabraziuni sau microdermabraziuni, retineti ca aceste tratamente nu garanteaza rezolvarea definitiva a problemelor pielii, daca pacientul nu depune efortul necesar pentru a mentine rezultatele. Orice tratament trebuie sa fie urmat de adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii echilibrate.

In plus, nu uitati de cele 3 etape importante in ingrijirea pielii: curatare, tonifiere si hidratare. Acestea prelungesc efectele obtinute prin aceste tratamente si mentin aspectul sanatos si ferm al pielii.


Data actualizare: 17-03-2019 | creare: 03-09-2009 | Vizite: 15448
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microdermabraziunea pentru barbati
  • Tratamente antiaging pentru barbati
  • Dermabraziunea
  •