Săritul meselor ar putea avea un efect negativ asupra celulelor imune

©

Autor:

Săritul meselor ar putea avea un efect negativ asupra celulelor imune
Potrivit unui nou studiu, postitul ar putea avea un efect negativ în ceea ce privește lupta împotriva infecțiilor. Mai mult, săritul meselor ar putea crește riscul de boală cardiovasculară. Pentru studiu, cercetătorii au utilizat modele animale (cobai). Rezultatele au fost publicate în revista Immunity.
În total, au fost analizate două grupuri de cobai. Primul grup trebuia să mănânce imediat după ce se trezea, micul dejun fiind cea mai mare masă a zilei. Al doilea grup trebuia să sară peste micul dejun. Analizele au fost recoltate de la ambele grupuri, la trezire, apoi după 4, respectiv 8 ore.

Conform rezultatelor, numărul de monocite a reieșit diferit între cele două grupuri. Monocitele reprezintă celule albe sintetizate de măduva spinării, care lupta împotriva infecțiilor, bolilor cardiace și cancerului.

Mai exact, pe analizele recoltate imediat la trezire s-a observat același număr de monocite. Totuși, după 4 ore, acestea au scăzut semnificativ la cobaii care au sărit peste prima masă a zilei. Se pare că 90% dintre monocitele acestui grup au dispărut din torentul sangvin. Numărul lor s-a redus și mai mult după 8 ore de la trezire. În contrast, numărul de monocite al cobailor care au luat micul dejun a rămas neafectat.

La șoriceii care au postit, monocitele s-au întors în măduva spinării pentru a hiberna iar producția de celule noi a scăzut. Ca și consecință a stagnării monocitelor la nivelul măduvei spinării, ele au avut o perioadă de viață mai lungă, îmbătrânind diferit față de cele care au rămas în torentul sangvin.

Pentru următoarea etapă a studiului, cercetătorii au pus șoriceii să postească timp de până la 24 de ore, apoi i-au hrănit. După ce cobanii au mâncat, s-a observat că monocitele ascunse în măduva spinării au revenit în sânge în decurs de câteva ore. Acest flux masiv de celule a determinat creșterea inflamației, făcând organismul mai puțin rezistent împotriva infecțiilor.

Potrivit studiului, există anumite zone specifice în creier care influențează reacția monocitelor în timpul postitului. Cercetarea a demonstrat că săritul meselor determină un stres la nivelul creierului și că acest lucru cauzează senzația de foame combinată cu furie a oamenilor care postesc.

Chiar dacă studiile au dovedit efectele metabolice benefice ale postului, noua cercetare încearcă să înțeleagă mai în profunzime mecanismele organismului uman.

sursa: News Medical
foto: În timpul postului, o anumită regiune a creierului controlează redistribuirea monocitelor în sânge cu consecințe asupra răspunsului la infecție după realimentare. Mount Sinai Newsroom

Data actualizare: 27-02-2023 | creare: 27-02-2023 | Vizite: 355
Bibliografie
Skipping meals can trigger a negative effect on immune cells: https://www.news-medical.net/news/20230223/Skipping-meals-can-trigger-a-negative-effect-on-immune-cells.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: