Melatonina la șoareci: există mai mult despre acest hormon decât somnul
Cercetătorii au studiat melatonina naturală pe modele de È™oareci. S-a observat că aceasta a fost asociată unei stări de pre-hibernare care le permite È™oarecilor să-È™i încetinească metabolismul È™i să supravieÈ›uiască atunci când temperaturile sunt reci sau au puÈ›ine alimente.
Experimentul a fost realizat de către cercetătorii de la RIKEN Center for Brain Science È™i RIKEN BioResource Research Center din Japonia, împreună cu colaboratori de la Universitatea de Stat din Buffalo, New York. Studiul a fost publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific Journal of Pineal Research.
Melatonina, supranumită „hormonul întunericului”, este eliberată de creier în întuneric (majoritar noaptea). Studiul modului în care corpul reacÈ›ionează la melatonină a fost dificil, deoarece È™oarecii de laborator nu prezintă acest hormon.
Astfel, cercetătorii au încruciÈ™at È™oareci de laborator cu È™oareci sălbatici (producători de melatonină), iar după 10 generaÈ›ii de È™oareci, a apărut una care prezenta această substanță.
Cercetătorii au studiat modul în care melatonina afectează antrenarea - alinierea ceasului biologic cu lumea exterioară. S-a remarcat faptul că durata de viață a È™oarecilor nu este afectată de melatonina endogenă.
Șoarecii au obiceiul de a alerga regulat pe roÈ›i È™i a fost măsurată antrenarea după schimbarea bruscă a ciclului lumină-întuneric, care imită schimbările bruÈ™te de zone orare. În comparaÈ›ie cu È™oarecii obiÈ™nuiÈ›i de laborator, È™oarecii cu melatonină înnăscută È™i-au adaptat timpul de alergare mai repede la întuneric, cu È™ase ore mai devreme.
Melatonina, prin semnalarea duratei nopÈ›ii, care indică anotimpul, este necesară pentru reproducerea sezonieră la animale. Șoarecii obiÈ™nuiÈ›i de laborator, fără melatonină înnăscută, erau mai grei, cu organe reproductive mai mari È™i au avut o rată mai mare de împerechere, producând mai mulÈ›i pui.
Femelele de È™oareci producători de melatonină au intrat timp de câteva ore pe zi într-o stare numită torpor zilnic, cu consum redus, asemănător cu hibernarea. Astfel, È™oarecii se adaptează la lipsa alimentelor È™i la frig prin conservarea energiei. Melatonina protejează în acest mod È™oarecii sălbatici de pierderea în greutate atunci când nu dispun de mâncare.
Șoarecii de laborator modificați genetic să producă melatonină vor fi utili pentru studiul mecanismelor moleculare și neuronale ale semnalizării melatoninei din cadrul ceasului și somnului circadian, imunității și formării osoase. De asemenea, urmează să se efectueze cercetări suplimentare privind relația melatoninei cu torporul zilnic și hibernarea.
„Această cercetare ar putea foarte bine să conducă la o mai bună înÈ›elegere a tulburării afective sezoniere sau a depresiei de iarnă la oameni. [...] Într-adevăr, unul dintre cele mai noi antidepresive, agomelatina, activează receptorii melatoninei.”, a precizat Takaoka Kasahara, autor principal al studiului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mișcările brațelor pot dezvălui indicii despre sănătate
- Lipsa somnului este un factor de risc major în apariția bolilor de inimă
- Violența de la TV și efectele sale asupra dezvoltării copiilor: rezultate școlare mai slabe și un risc crescut de tulburări psihiatrice
- Coșurile de gunoi sau capacele de la toaletă neacoperite sporesc riscul de răspândire a infecțiilor virale și bacteriene
- Melatonina ati incercat ?
- Insomnie, nu pot dormi fara melatonina
- Melatonina si sedatif pc in timpul sarcinii
- Melatonina insomnie si antidepresiv
- Melatonina cu vapa inhalata, efect sedativ sigur