Cele mai sănatoase materiale la haine
Autor: Patriche Silvia
Potrivita datelor oficiale, circa 80 miliarde de haine sunt cumpărate în fiecare an. Pe lângă prețul fiecărei piese, noi, consumatorii, ar trebui să luăm în considerare și alte lucruri, precum condițiile persoanelor care au făcut acele haine, substanțele folosite (de exemplu, pentru colorarea hainelor), materialul precum și impactul asupra planetei.
Deși poate părea un lucru secundar, materialul hainelor este foarte important mai ales dacă luăm în considerare faptul că persoanele cu alergii pot fi afectate chiar și de către fibrele folosite. (1)
De ce ar trebui să alegi materiale sănătoase?
Atunci când vine vorba de materialele sănătoase, cei mai predispuși la iritații ale pielii sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu dermatită, eczeme, psoriazis și alte probleme dermatologice. Chiar și bolnavii de cancer care trec prin tratamente de chimioterapie pot avea reacții adverse la contactul cu materiale sintetice precum latex sau spandex. Menopauza este o altă perioadă în care pielea este mai sensibilă și predispusă la iritații (combinația dintr-un nivel redus al producției de colagen și lipsa de hidratare a pielii sunt factori-cheie care cresc riscul de iritații la contactul cu materiale sintetice). (2, 3, 4, 5, 6)
Pentru mulți, singura soluție este apelarea la hainele din materiale naturale (atenție, chiar și hainele din bumbac sau mătase pot avea betelia din fibre sintetice sau materiale tratate chimic ce pot duce la iritații ale pielii). În acest context, este esențial să verifici fiecare etichetă pentru detaliile compoziției materialelor înainte de achiziția unei noi piese de îmbrăcăminte. (6, 7)
De asemenea, majoritatea fibrelor naturale sunt biodegradabile, astfel descompunându-se mult mai repede decât fibrele sintetice (create majoritar din plastic).
Mai mult, hainele din bumbac, mătase, in sau cânepă sunt mult mai rezistente în timp deci, chiar dacă sunt ceva mai scumpe decât hainele din poliester, investiția merită pe termen lung.
Ce să eviți?
Un alt lucru foarte important atunci când vine vorba de materialele folosite pentru a crea hainele de larg consum este toxicitatea substanțelor folosite pentru colorarea (rezistentă) hainelor dar și pentru a oferi diverse atribute (de exemplu, „nu se încrețește”).
Orice material poate deveni „rezistent la încrețituri” (chiar și fibrele naturale) dacă vine în contact cu formaldehida (această substanță are risc ridicat de a provoca iritații pentru persoanele cu dermatită). Potrivit studiilor, au început să se investigheze posibilități naturale de a oferi un aspect plăcut hainelor însă până la noi descoperiri este indicat să eviți materialele fără încrețituri și să apelezi la fierul de călcat. Mai jos sunt alte proprietăți ale hainelor „suplimentate” de aplicarea unor procese chimice: (7, 8, 9)
- Colorarea și fixarea culorilor – substanțele folosite pentru stabilizarea culorilor în haine se pot acumula la nivelul pielii și pot afecta, în timp, ficatul, rinichii și oasele. (10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19)
- Rol ignifug – pentru ca anumite materiale să nu ia foc sunt folosite materiale chimice precum eter-difenil-polibrominat (pe scurt, PBDE). Această substanță foarte toxică a fost descoperită până acum în laptele matern, praful din case, în uscătoarele de rufe. (20, 21, 22, 23)
În fine, pentru a te proteja de aceste lucruri, ar fi bine să eviți materiale sintetice, foarte colorate precum sunt cele de mai jos: (6, 24, 25)
- Poliester – conține polimeri sintetici realizați din combinații de esteri ai alcoolului dihidric și acid terpalic. (26, 27, 28, 29, 30)
- Acril – o fibră asemănătoare lânii dar care nu permite pielii să respire. Conține acrilonitrili și poliacrilonitrili, o serie de substanțe care cresc riscul de cancer. (31, 32, 33, 34)
- Viscoză (cunoscută și ca mătase artificială) – este o rășină de copac tratată cu substanțe chimice precum sodă caustică, amoniac, acetonă și acid sulfuric pentru a rezista purtărilor și spălărilor repetate. (35, 36, 37)
- Triacetat (seamănă la textură cu mătasea naturală) – este produs prin procesarea chimică a celulozei prin expunerea, printre altele, la diclormetan. Studiile recente au descoperit o legătură între folosirea triacetatului la fabricarea unor haine și decesul unor muncitori din fabrici. (7, 38, 39)
- Nylon – este produs din petrol și trece prin tratamente cu formaldehidă. (35, 40, 41, 42)
Dintre acestea, formaldehida, para-fenil-diamina, coloranții artificiali (în special, Disperse Blue 1 și antrachinona) și lâna (mai ales pentru pielea foarte iritată) sunt cele mai dăunătoare persoanelor care au probleme ale pielii. Există chiar studii care spun că substanțele toxice folosite pe parcursul procesului de producție se mențin în textura hainelor mult timp după cumpărare. (43, 44, 45, 46)
Care sunt cele mai sănătoase materiale?
Cu ce rămânem după ce eliminăm așa de multe materiale de pe lista de cumpărături? Cu materialele naturale. Acestea nu doar că sunt mai prietenoase cu pielea sensibilă și îi permit să respire ci și poluează mai puțin mediul. Mai jos sunt câteva dintre cele mai sănătoase materiale: (47, 48, 49, 50, 52, 52, 53, 54, 55, 56)
- Materialele naturale în culori naturale sau foarte puțin colorate – lipsa coloranților artificiali te va scuti de probleme de sănătate, în special iritații ale pielii și afecțiuni respiratorii. De asemenea, este indicat să speli hainele imediat după cumpărare pentru a elimina excesul de substanțe folosite în colorarea chimică.
- Mătase – considerată de mulți ca fiind cel mai hipoalergenic material (datorită conținutului natural de proteine). Mătasea absoarbe repede umezeala, reglează temperatura corpului și are rezistență ridicată. În plus, este plăcută la atingere și ușoară la purtare.
- Cânepă – are o durată lungă de viață și este poroasă (permițând pielii să respire). De cele mai multe ori se colorează natural iar nuanțele rezistă. Lipsa colorării artificiale înseamnă un risc mai mic de iritații ale pielii.
- Bumbac organic – spre deosebire de bumbacul clasic ce trece prin mai multe procese chimice în timpul producției, bumbacul organic este mai plăcut pe piele, hipoalergenic (este considerat materialul cu cel mai mic risc de infecții respiratorii). Momentan este prezent mai ales în rândul hainelor pentru copii.
- In – provine din fibrele plantei cu același nume și este considerat cea mai puternică fibră pentru haine (devine chiar mai rezistentă la udare). Inul este hipoalergenic, are proprietăți antibacteriene și antistatice și reglează eficient temperatura corpului. Are un ușor rol protector împotriva radiațiilor solare și rezistă la bacterii și fungi, un aspect important dacă purtătorul are probleme dermatologice.
- Lână – menține pielea uscată, absoarbe umiditatea și permite pielii să respire. De asemenea, are rol antibacterian și hipoalergenic. Lâna este potrivită chiar și persoanelor cu piele sensibilă, însă anumite categorii de persoane cu iritații ale pielii ar putea avea reacții adverse. Lâna merino este potrivită chiar și persoanelor cu probleme ale pielii. (57)
- Cașmir – produs din firele caprei de Kashmir care năpârlește sezonier. Oferă căldură, izolează și are rol hipoalergenic. În funcție de textură, poate fi purtat atât primăvară-toamnă cât și pe durata iernii.
Alegerea materialului potrivit pentru haine poate fi de multe ori o provocare. Însă, puțină atenție, timp dedicat citirii etichetelor și conștientizarea problemelor care pot apărea ca urmare a purtării firelor artificiale te va convinge că materiale precum bumbacul organic, mătase sau lâna sunt cele mai potrivite pielii.
2. Skin collagen changes in postmenopausal women receiving different regimens of estrogen therapy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3601260
3. Caring for your skin in menopause. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/skin-care-during-menopause
4. 28 Skin Lesions and Environmental Exposures Rash Decisions. https://www.nap.edu/read/4795/chapter/62
5. Significant differences in skin irritation by common suture materials assessed by a comparative computerized objective method. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088646
6. Clothing Dermatitis and Clothing-Related Skin Conditions. https://www.lni.wa.gov/Safety/Research/Dermatitis/files/clothing.pdf
7. Study on the Link Between Allergic Reactions and Chemicals in Textile Products. https://ec.europa.eu/docsroom/documents/10481/attachments/1/translations/en/renditions/pdf
7. Creating 'greener' wrinkle-resistant cotton fabric. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160127115623.htm
8. When Wrinkle-Free Clothing Also Means Formaldehyde Fumes. https://www.nytimes.com/2010/12/11/your-money/11wrinkle.html
9. While Levels in Clothing Generally Appear to Be Low, Allergic Contact Dermatitis Is a Health Issue for Some People. http://otexa.trade.gov/PDFs/Aug_2010_GAO_Report_on_Formaldehyde.pdf
10. Review of Study on Resin Dye-Fixatives on Cotton Fabrics. https://www.researchgate.net/publication/41892282_Review_of_Study_on_Resin_Dye-Fixatives_on_Cotton_Fabrics
11. These new textile dyeing methods could make fashion more sustainable. https://cen.acs.org/business/consumer-products/new-textile-dyeing-methods-make/96/i29
12. Textile dyeing industry an environmental hazard. http://file.scirp.org/Html/4-8301582_17027.htm
13. A Study on the Effects of Pre-treatment in Dyeing Properties of Cotton Fabric and Impact on the Environment. https://www.omicsonline.org/open-access/a-study-on-the-effects-of-pretreatment-in-dyeing-properties-of-cotton-fabric-and-impact-on-the-environment-2165-8064-1000274.php?aid=81818
14. Formaldehyde Carcinogenicity Research: 30 Years and Counting for Mode of Action, Epidemiology, and Cancer Risk Assessment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893912/
15. Formaldehyde: Evidence of Carcinogenicity. https://www.cdc.gov/niosh/docs/81-111/default.html
16. Hathaway, Gloria, and Nick Proctor. - Proctor and Hughes' Chemical Hazards of the Workplace, Wiley-Interscience, 2014.
17. Perfluorinated Chemicals (PFCs). https://www.niehs.nih.gov/health/materials/perflourinated_chemicals_508.pdf
18. Potential human health effects of perfluorinated chemicals (PFCs). http://www.ncceh.ca/sites/default/files/Health_effects_PFCs_Oct_2010.pdf
19. Perfluorinated Chemicals: What they are and what you should know about them. https://www.canr.msu.edu/news/perfluorinated_chemicals_what_they_are_and_what_you_should_know_about_them
20. Polybrominated diphenyl ether flame retardants (PBDEs) . http://www.environment.gov.au/protection/publications/factsheet-polybrominated-diphenyl-ether-flame-retardants-pbdes
21. What are flame retardants and where are they used? https://www.breastcanceruk.org.uk/uploads/Background_Briefing_Flame_retardants_21.9.17_%28IS%29_nw.pdf
24. Effect of different types of textile fabric on spermatogenesis: an experimental study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8279095
25. How to manage a polyester allergy. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323566.php
26. Review on the Manufacturing Processes of Polyester-PET and Nylon-6 Filament Yarn. https://www.researchgate.net/publication/307199912_Review_on_the_Manufacturing_Processes_of_Polyester-PET_and_Nylon-6_Filament_Yarn
27. Simple prebiotic synthesis of high diversity dynamic combinatorial polyester libraries. https://www.nature.com/articles/s42004-018-0031-1
28. Inside the lonely fight against the biggest environmental problem you've never heard of. https://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/oct/27/toxic-plastic-synthetic-microscopic-oceans-microbeads-microfibers-food-chain
22. Polybrominated diphenyl ethers. https://dhss.delaware.gov/dhss/dph/files/pbdefaq.pdf
23. Polybrominated diphenyl ethers. https://www.atsdr.cdc.gov/tfacts68-pbde.pdf
29. Washing clothes releases thousands of microplastic particles into environment, study shows. https://www.plymouth.ac.uk/news/washing-clothes-releases-thousands-of-microplastic-particles-into-environment-study-shows
30. Release of synthetic microplastic plastic fibres from domestic washing machines: Effects of fabric type and washing conditions. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025326X16307639?via%3Dihub
31. The effect of processing conditions on a polyacrylonitrile fiber produced using a solvent-free free coagulation process. https://www.researchgate.net/publication/232401569_The_effect_of_processing_conditions_on_a_polyacrylonitrile_fiber_produced_using_a_solvent-free_free_coagulation_process
32. Acrylonitrile and cancer: a review of the epidemiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18926871
33. Acrylonitrile. https://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/content/profiles/acrylonitrile.pdf
34. Cancer occurrence among workers exposed to acrylonitrile. https://www.jstor.org/stable/40966271?seq=1#page_scan_tab_contents
35. The #1 Fabric to Avoid, According to Science. https://www.whowhatwear.co.uk/worst-fabrics-for-skin
36. Study of skin-fabric interactions of relevance to decubitus: friction and contact-pressure measurements. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18211605
37. Skin/core micro-structure in viscose rayon fibres analysed by X-ray microbeam and electron diffraction mapping. https://www.researchgate.net/publication/222721412_Skincore_micro-structure_in_viscose_rayon_fibres_analysed_by_X-ray_microbeam_and_electron_diffraction_mapping
38. A Cohort Mortality Study of Cellulose Triacetate-Fiber Workers Exposed to Methylene Chloride . https://journals.lww.com/joem/Abstract/1996/07000/A_Cohort_Mortality_Study_of_Cellulose.12.aspx
39. Degradation study of cellulose triacetate hollow fine-fiber SWRO membranes. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011916499000703
40. An industrial process for the production of nylon 6 6 through the step-growth reaction of adipic acid and hexamethylenediamine. https://scholarworks.uark.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://www.google.com/&httpsredir=1&article=1107&context=cheguht
41. More than ever, our clothes are made of plastic. Just washing them can pollute the oceans. https://www.vox.com/the-goods/2018/9/19/17800654/clothes-plastic-pollution-polyester-washing-machine
42. A study on the thermal and physical properties of nylon fabric treated by metal sputtering (Al, Cu, Ni). https://www.researchgate.net/publication/320020217_A_study_on_the_thermal_and_physical_properties_of_nylon_fabric_treated_by_metal_sputtering_Al_Cu_Ni
43. Toxins remain in your clothes. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151023084508.htm
44. Benzothiazole, benzotriazole, and their derivates in clothing textiles—a potential source of environmental pollutants and human exposure. https://www.researchgate.net/publication/267738797_Benzothiazole_benzotriazole_and_their_derivates_in_clothing_textiles-a_potential_source_of_environmental_pollutants_and_human_exposure
45. Chemicals in textiles. https://www.kemi.se/files/8040fb7a4f2547b7bad522c399c0b649/report6-14-chemicals-in-textiles.pdf
46. Chemicals in textiles A potential source for human exposure and environmental pollution. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:850089/FULLTEXT02.pdf
48. A Review on Natural Fibers. https://www.researchgate.net/publication/215560184_A_Review_on_Natural_Fibers
49. Introduction to natural textile fibres. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781845696979500011
50. Assessing the moisture uptake behavior of natural fibres. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781845697426500101
51. Prevention of fungal growth in natural fibres. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781845696979500163
52. Markets and Prices for Natural Fibres (Germany and EU). http://nova-institut.de/pdf/nova-study-full.pdf
54. A review of natural fibres, their sustainability and automotive applications. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0731684416633898
53. A study on properties of natural fibres. https://www.irjet.net/archives/V4/i10/IRJET-V4I10244.pdf
47. A study on the development of sustainable organic clothing for women's wear using natural fibres with specific focus on product serviceability. https://e-space.mmu.ac.uk/601097/1/A%20study%20on%20the%20development%20of%20sustainable%20organic%20clothing%20for%20women.pdf
55. Eczema: Symptoms and Treatment. https://www.livescience.com/34721-eczema-skin-disorder-symptoms-treatment.html
56. Finding Tolerable Clothing or Fabric. http://www.environmentalhealth.ca/fall93cloth.html
57. Superfine merino wool good for kids with eczema. https://www.mcri.edu.au/news/super-fine-merino-wool-good-kids-eczema
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni