Iluminatul
Importanta iluminatului in activitatea profesionala este in raport invers cu dimensiunea obiectului muncii. Fiziologii si psihologii apreciaza ca cca 40% din informatiile senzoriale care ajung la scoarta cerebrala sunt de natura optica.
Lumina reprezinta partea din spectrul radiatiilor electromagnetice care este detectata de analizatorul vizual. Iluminatul este densitatea de flux luminos si se exprima in lucsi. Luminanta este o masura a stralucirii unei suprafete.
Iluminatul are o importanta deosebita si din punct de vedere al oboselii, productivitatii muncii si riscului de accidentare. In industrie se foloseste atat iluminatul natural cat si cel artificial.
Iluminatul natural se asigura prin ferestre si luminatoare. In raport de particularitatile activitatii profesionale trebuie asigurat un coeficient de lumina naturala corespunzator, NIVELUL ILUMINATULUI FIIND NORMAT FUNCTIE DE ACTIVITATEA DESFASURATA.
Se intelege prin coeficient de lumina naturala raportul intre suprafata ferestrelor si suprafata pardoselii (Ex.:la lucrari de o oarecare precizie coef.de lumina = 1/3, fata de activitati fara detalii, unde coef.de lumina = 1/10 ).
Iluminatul artificial este folosit in mai mare masura in spatiile de lucru unde detaliile de activitate sunt mai importante. Tipurile de iluminat artificial sunt general si combinat (general si localizat).
Nu se recomanda iluminatul strict local, deoarece se realizeaza o lumina locala cu contrast mare fata de restul mediului de lucru si crearea in permanenta a unui efort de adaptare.
O iluminare rationala a locurilor de munca trebuie sa asigure anumite conditii:
- asigurarea unei iluminari suficiente pe suprafata de lucru;
- o repartizare uniforma a iluminarii;
- evitarea stralucirii si a fenomenului de "orbire";
- asigurarea unei directii igienice de iluminare;
- mentinerea unei intensitati constante a iluminatului.