Electrocardiograma
Electrocardiograma este un test frecvent folosit in medicina muncii
Electrocardiograma (EKG, ECG) este un test ce masoara impulsurile electrice ale inimii. Inima este o pompa musculara formata din patru camere. Cele doua camere de sus sunt denumite atrii, iar cele de jos, ventricule. Un sistem natural electric, face ca muschiul inimii sa se contracte si sa pompeze sangele catre plamani si restul corpului.
Activitatea electrica a inimii poate fi detectata de la nivelul pielii prin niste mici discuri metalice, denumite electrozi. In timpul electrocardiogramei electrozii sunt atasati de piele la nivelul toracelui, bratelor si picioarelor. Acestia sunt conectati la un aparat ce transforma impulsurile electrice intr-o reprezentare grafica, pe care o inregistreaza pe hartie. Aceasta reprezentare grafica, ce apare sub forma unei linii, este analizata de aparat si mai apoi de catre un medic.
O electrocardiograma poate arata:
- dovezi ale maririi de volum a inimii
- semne ale unui flux sanguin insuficient al inimii
- semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii(infarcte)
- probleme ale ritmului cardiac (aritmii)
- modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic
- semne de inflamatie a sacului ce incorjoaca inima (pericardite)
O electrocardiogramă este indicată pentru:
-evaluarea unei dureri de piept inexplicabile, în special cand se suspicionează un posibil infarct; alte cauze posibile ale durerii de piept ce pot fi diagnosticate printr-o electrocardiogramă sunt aritmiile, hipertrofia unei camere (pereţii camerei sunt îngroşaţi), inflamaţia sacului ce înconjoară inima (pericardita), scăderea fluxului sanguin către inimă (ischemia)
-monitorizarea activităţii electrice ale inimii
-diagnosticarea hipertrofiei ventriculare
-monitorizarea eficienţei şi a efectelor secundare ale unor medicamente ce pot afecta activitatea electrică a inimii
-verificarea funcţionării unor dispozitive mecanice (peace-makere sau defibrilatoare) implantate în inimă cu scopul de a menţine regulat ritmul acesteia.
O electrocardiogramă poate fi folosită pentru a evalua simptomele unei afecţiuni cardiace (precum o durere inexplicabilă de piept, dispneea, ameţeli, palpitaţii sau o stare de slăbiciune) sau funcţia cardiacă, atunci cand există factori de risc pentru boli cardiace (precum diabetul zaharat, hipercolesterolemia, fumatul, hipertensiunea arterială, sau istoric familial de afecţiuni cardiace la varste tinere).
O electrocardiograma nu prevede aparitia unui infarct miocardic.