ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Psihologie Psihologie Iasi

Audiometria

Audiometria

AUDIOMETRIA:este un test frecvent folosit in medicina muncii
Impactul zgomotului asupra urechii interne este evaluat prin audiograma practicata de rutina (control medical periodic al lucratorilor expusi).
Orice investigaţie a calităţii auzului începe cu o audiometrie tonală. Acest test măsoară pragul de auz pentru fiecare frecvenţă a cîmpului auditiv uman utilizat în mod obişnuit (125 - 8.000 Hz), adică nivelul cel mai mic de intensitate a stimulilor sonori care declanşează senzaţia auditivă.
În timpul testului, pacientul ţine în mînă un buton ce trebuie apăsat ori de cîte ori aude sunetul respectiv. Fiecare ureche este testată separat şi, în funcţie de răspunsurile pacientului, medicul întocmeşte un grafic numit audiogramă.
Tocmai pentru că se bazează pe răspunsurile pacientului, testul este subiectiv. Necesitatea colaborării cu pacientul împiedică utilizarea acestui test la copiii sub 5 ani.
Există două moduri prin care percepem sunetele: prin calea aeriană - atunci cînd ele se transmit prin conductul auditiv extern, aşa cum se întîmplă în mod fiziologic şi prin calea osoasă - prin oasele craniului.
Audiometria tonală testează ambele moduri de transmitere a sunetului, prima dintre ele prin sunetele transmise în cască, iar a doua, calea osoasă, printr un vibrator poziţionat în spatele urechilor. Dacă auzul este bun, pragurile de auz în cele două tipuri de căi coincid şi se înscriu în limitele considerate normale.
Care sînt diferenţele între cele două căi? - Dacă pacientul aude normal pe calea osoasă şi mai prost pe calea aeriană, înseamnă că el are o leziune în urechea externă sau medie, iar diagnosticul este hipoacuzie de transmisie. În acest caz este afectat mecanismul de transmisie a sunetului, care poate fi remediat de cele mai multe ori chirurgical.
Dacă pacientul aude la fel de prost şi pe calea aeriană şi pe calea osoasă, diagnosticul este hipoacuzie neurosenzorială. În acest caz, leziunea se află în urechea internă sau pe nervul auditiv şi este o afecţiune mult mai gravă, pentru care nu există tratament medicamentos sau chirurgical de restabilire a funcţiei distruse., aici se incadreaza hioacuziile profesionale
In ceea ce priveste medicina muncii, audiometria este necesara pentru testarea persoanelor care lucreaza in medii poluate fonic sau care necesita o concentrare auditiva crescuta.

 
Programare